Висшистите напират за държавна служба

  • 15 октомври 2012 07:04

  • 2284
  • 2
Висшистите напират за държавна служба
©

Държавната служба се връща на мода сред младите българи, показват анализи на бизнеса.

„Средната заплата в държавния сектор е с 50 лв. по-висока. Възнагражденията се изплащат редовно. Освен това младите смятат държавната работа за по-сигурна”, обясни пред „Монитор” шефът на отдел „Осигурителни отношения” в Българска стопанска камара Григор Димитров. Той е категоричен, че завишилият се интерес към чиновническата работа е добър и за частния сектор, защото младите разбират по-добре нуждите на бизнеса. Така комуникацията между частния и държавния сектор щяла да е по-лесна.

Желанието на младите да влязат в държавните структури се наблюдава от началото на кризата, когато фирмите започнаха масови съкращения. Според специалисти нашенците смятат, че държавната служба носи повече привилегии - нормирано работно време, почивни дни, отпуски, които реално ще могат да ползват и парични бонуси. Друго обяснение за интереса към чиновническата служба са различните нужди на бизнеса и администрацията. Изследванията показват, че 70 на сто от българските студенти учат хуманитарни науки. И докато бизнесът има нужда от технически кадри като инженери, в администрацията търсят икономисти и юристи.

За възродилия се интерес към чиновническата служба потвърждават и от Министерството на труда и социалната политика. През лятото беше отворена нова схема „Старт в администрацията”, в която ще участват 600 безработни младежи до 29 г.

„Има огромен интерес както от страна от младежите, така и от държавните структури”, обясни шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Още 400 студенти пък могат да трупат опит като чиновници по проекта „Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация”. „Администрацията има нужда от подмладяване и затова интересът към стажовете е голям. Младите хора знаят, че шансовете да останат на работа след това са големи”, е обяснението на редица експерти.

Константин Тодоров
2284 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.10.15 | 18:31

2
Държавата винаги е била най-коректния работодател. Всичко друго е от мошеник на горе.

2012.10.15 | 18:31

1
Егати държавата , щом държавните чиновници са по-добре платени от заетите в частния сектор?!? По света няма нормална и просперираща държава, където да съществува такова положение.Тази ситуация дава отговор на въпроса що за държава си имаме, що за "политици" ни управляват и що за "бизнесмени" правят бизнес у нас!!!!Но както сме свикнали да ни казват, важна е целта - "Напред, към светлото бъдеще на комунистическия капитализъм".50 години се опитвахме по този начин да стигнем американците, че и да ги задминем, но нещо не се получи.Но изглежда, че и днес има гумени глави като този григор димитров, дето вярват че ако упорстваме все пак ще успеем.

Добави коментар

Водещи новини