Бедствено положение в Севлиево заради водна криза

  • 11 октомври 2012 14:04

  • 849
  • 2
Бедствено положение в Севлиево заради водна криза
© Булфото

Заради водната криза до няколко дни в Севлиево ще бъде обявено бедствено положение, освен ако не завали дъжд. Това съобщи  кметът на Общината д-р Иван Иванов. Безводието в региона се задълбочава и в около 15 малки населени места е въведен драстичен воден режим.

Заради намаления дебит в селата, сред които и габровски, захранвани от пречиствателната станция в село Стоките, от 4 октомври, не е подавана вода. Оттогава без вода са и селата по направлението към Добромирка. В града водата се пуска по четири часа вечер, през ден. Общината е закупила 40 бидона по 120 литра, които се предоставят на детските и учебни заведения. На разположение на селата са и четири водоноски. Регионалната здравна инспекция е започнала засилени проверки и изследвания на водоизточниците заради намаления дебит.

При въвеждане на бедствено положение ще се разчита на още по-доброто съдействие от страна на институциите, както и на получаване на вода от съседни общини. Разговори в тази насока са водени вече и в Община Велико Търново и Габрово.

За последните 20 години това е най-критичната ситуация с водата в Севлиево. През 1992 г. в общината отново е била изправена пред бедствено положение. Тогава на пет дни веднъж е подавана вода.

Рехабилитация на канализационната и водопреносната мрежа, както и на довеждащите водопроводи са първите стъпки, които предприема Общината за по-дългосрочно решаване на проблема. За целта са подготвени три проекта на обща стойност около 38 млн. лева.

Въпреки безводието днес в Севлиево откриват традиционния си есенен панаир, а в края на месеца е известният празник на тиквата.

Последвайте канала на

849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.10.15 | 19:50

2
Проблемът е от повече от 30 години. Помня жестоки режими и от тогава. Но ако си кмет по-добре да направиш нещо, което да е пред очите на всички като новия център да речем, отколкото да се занимаваш с водоснабдявянето, което в дъждовни години едва ли ще се забележи и запомни. Не казвам, че зоната за отдих в центъра е нещо лошо, просто искам да мога да се измия.

2012.10.15 | 19:49

1
Предлагам масово къпане в шадравана пред Общината. Нямам вода вече осми ден. Да са ни живи и здрави управниците!

Добави коментар

Водещи новини