Депутатите се уредиха с подземен паркинг

  • 10 октомври 2012 06:19

  • 1418
  • 2
Депутатите се уредиха с подземен паркинг
©

С подземен паркинг, които ще побира до 400 автомобила, може да се уредят депутатите след преместването си в бившия Партиен дом, твърди „Монитор”.

В момента в някогашната централа на БКП заседават парламентарните комисии, но най-късно в началото на идната година ще стартират строителните дейности по преустройството на зала „Св. София”, където в бъдеще ще се провеждат пленарните заседания. Идеята е цялата дейност на избраниците да бъде поместена под един покрив, за да не им се налага, както сега, да пътуват между двете сгради
на пл. „Народно събрание” и пл. „Княз Александър I”. Единственият собствен паркинг, с който разполага бившият Партиен дом, е във вътрешния двор на зданието, но той е твърде тесен и няма да може да побере дори малка част от новите коли, с които ще се сдобият скоро депутатите.

Затова парламентът ще закърпва положението, като ползва паркинга срещу БНБ, който е обособен в карето между двореца и бившия Партиен дом, обясни за „Монитор” главният секретар на НС Иван Славчов.

По думите му се обмисля обаче изграждането и на подземен паркинг. Според архитектурното бюро „Никонсулт”, което спечели проекта за преустройство на зала „Св. София”, под бившия Партиен дом може да се построи паркинг на три етажа, чийто брой заедно с междинните нива на практика ще достигне до шест. Проучванията на експертите сочат, че там е възможно да се обособят поне 303 места за паркиране.

Ако мястото позволявало да се копае на по-дълбоко пък, етажите можело да бъдат дори 4, а местата да нараснат до 400. Входът ще е откъм улица „Московска”. В бившия Партиен дом депутатите ще разполагат и с двойно по-просторни от сегашните банки. Те ще се простират на 90 сантиметра пред законотворците.

Дори при свикване на Велико народно събрание с 400 депутати банките ще бъдат със същата големина, като няма да се намалява дори широчината на пътеките между редовете от 1,6 м. Новите банки ще се редят в посока към страничните ложи. Освен в конферентната зала на долното ниво тъкмо в тях ще се настаняват журналистите. Те обаче ще са отделени от депутатите с двуметрови стъклени прегради.

Архитектите предлагат още куполът отгоре да бъде изграден със стъклопакети с високо ниво на шумоизолация. Според проекта трябва да се постави 8 мм външно закалено стъкло с повишен соларен фактор, както и вътрешен изолиращ триплекс с редукция на въздушния шум 40dB. Целта е да се

неутрализира

дори тропотът при дъжд

за да не се смущава работата на избраниците в реконструираното помещение, чиито чертежи са вдъхновени от новата пленарна зала в сградата на Райхстага в Берлин.

Проектът на „Никонсулт”, който спечели първа награда през 2009-а, също предвиждаше изграждането на стъклен купол.

Тогава се предлагаше той да свети нощем, а благодарение на проникването на слънчевата светлина беше пресметнато, че разходите за отопление ще паднат с 37%.

Последвайте канала на

Novini.bg
1418 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ТЛСМ

2012.10.10 | 11:03

2
Абе оня содомит Дянков само нас ни будалка да затягаме коланите...
rio

2012.10.10 | 09:43

1
те ли няма да се уредят!

Добави коментар

Водещи новини