Военните окупират Орлов мост

  • 04 октомври 2012 13:56

  • 925
  • 2
Военните окупират Орлов мост
©

Недоволните от замислената от правителството пенсионна реформа във въоръжените сили ще организират на 14 октомври митинг шествие с начална спирка "Орлов мост". Това стана ясно, след като изтече срокът, в който Министерството на отбраната трябваше да отговори на предложението на военните да не се променят условията за пенсиониране.

Служителите под пагон искат да се откажат от замисленото от кабинета увеличение на заплатите в армията. За сметка на това да нямат възрастово ограничение за излизане в пенсия.

От офицерска легия "Раковски", която оглави недоволството в сектора, ще поискат от столична община разрешение за провеждане на проявата на недоволните. Според легията Конституцията позволява провеждане на подобно шествие, и то не трябва да се възприема като протест, тъй като такива са забранени на военните.

Шествието ще тръгне от "Орлов мост", ще премине през Народното събрание и ще стигне до президентството. Военните очакват, че там най-накрая държавният глава Росен Плевнелиев, който е и върховен главнокомандващ на армията, ще вземе позиция по спорния казус. До този момент Плевнелиев не е заел страната нито на правителството, нито на военните.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
925 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.10.07 | 14:34

2
Става интересно: Конституция на РБ-Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Чл. 12. (1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси. (2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии. ЗОВС на РБ-Чл. 186. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) В мирно време военнослужещите могат да се сдружават за осъществяване на дейности от взаимен интерес. Тези дейности се извършват извън служебно време и не могат да накърняват бойната готовност, подготовката, дисциплината, моралния дух на личния състав и да нарушават установения ред и единоначалието в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия. (2) Въпросите, свързани с отбранителната политика на държавата, военното строителство, подготовката, бойната готовност и мобилизацията на въоръжените сили, тяхното комплектуване с личен състав, въоръжение, техника и други имущества не могат да бъдат предмет на дейност на сдруженията по ал. 1. (3) Сдруженията могат да членуват в сродни международни организации. (4) (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Взаимоотношенията между сдруженията на военнослужещи и Министерството на отбраната се уреждат със споразумения.
SHVEIK

2012.10.04 | 20:13

1
Голяма дилема за военната прокуратура и юристите на МО. Ще се отвори работа и на военна полиция

Добави коментар

Водещи новини