Започнаха честванията за 100-годишнината от Балканската война (снимки)

  • 04 октомври 2012 12:34

  • 1344
  • 1
Започнаха честванията за 100-годишнината от Балканската война (снимки)
© Булфото
На връх Шeйновец край Свиленград започнаха националните чествания по повод стогодишнината от Балканската война.

Заупокойна молитва за загиналите на това място отслужи старозагорският митрополит Галактион. Направена бе възстановка на събитията отпреди 100 години, когато се е получила заповед Осма пехотна тунджанска дивизия да премине турско-българската граница.

Първата задача е да се овладее върха, който се охранява от 100 турски войници. 30-ти пехотен шейновски полк щурмува върха, превзема го и настъпва към Свиленград, който е освободен на 5 октомври.

Битката за Шейновец е стратегическа. Българските войни показват изключителни бойни умения, успяват да пробият турските позиции. След победата Българската армия тръгва на победен поход срещу Одрин, а на връх Шейновец остават гробовете на загиналите храбреци. Затова всяка година тук се събират родолюбиви българи за да почетат героизма на българските войници и офицери, загинали в Балканската война.

Кметът на Любимец Анастас Анастасов откри днес мраморна плоча с имената на загиналите по време на войните, част от програмата по честванията на 100-годишнината от Балканската война. На церемонията присъстваха военна част от поделението в Хасково, депутатите Иван Петров, Фани Христова, Румен Данов и заместник-областния управител на на Хасково Николай Нанев. В програмата за отбелязване Сто години от Балканската война е включена и церемония по поднасяне на венци на връх Шейновец и възстановка на събитията при началото на войната на това място.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
обективен

2012.10.05 | 15:31

1
Вярно е, че връх Шейновец е край Свиленград, но не е на територията на Свиленград, а на Любимец. Толкова големи табели се поставиха по пъта към върха с цел да се знае от пътуващите и от тези, които не са добре с географията и пак се приписва грешно. Винаги е бил и ще пръдлжава да бъде вр. Шейнове на територията на община Любимец, колкото и да е мъчно за някои.

Добави коментар

Водещи новини