Константин Тренчев: Много сме го закършили с парите (видео)

  • 02 октомври 2012 11:03

  • 3648
  • 9
Константин Тренчев: Много сме го закършили с парите (видео)
©

В последните три години и половина се чуваше само за съкращения и "рИформи", както казват някои, най-накрая доживяхме да се говори и за увеличение на доходите. Говореното, обаче, навява известни съмнения.

Това каза на пресконференция лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

"Много е добре да се говори за доходи, приветствам това, но като човек с дълга практика, у мен остава въпросът "откъде". Нещата са трагични, защото въпросът откъде ще се вземат пари за по-високите доходи стои със страшна сила. Имаме информация от различни региони на страната, която не навява оптимизъм", добави той.

Тренчев каза, че очаква тежка зима. Той обеща, че синдикатът ще отговори на очакванията на хората. "Ще направим това, което сме направили винаги. Ако хората искат да се бунтуват, заставаме зад тях, ако не - ще търсим други решения в полза на здравия разум. Нещо все пак трябва да се направи, защото много сме го закършили с парите. Появи се дори информация, че ще облагат пенсиите с данък, която бе опровергана, но е показателен самият факт, че идеята се е появила в нечия глава", заяви синдикалистът.

Той отново подчерта, че правителството трябва да каже ясно как ще осигури парите за увеличение на пенсии и заплати, както и откъде ще дойдат те, защото по думите му въпросът остава висящ. "Не може един ден да говориш едно, на другия - друго, на третия - трето", добави д-р Константин Тренчев.

КТ "Подкрепа" не приема механизма за диференцирано  актуализиране на пенсиите от 1 април 2013 г. с различен процент  в зависимост от годината на тяхното отпускане, стана ясно на пресконференцията. Синдикатът  настоява за преизчисление на всички пенсии, отпускани до края на 2012 г. спрямо средния осигурителен доход за т.г. Според синдикалистите  предлаганият от тях механизъм ще отстрани всички недостатъци, допуснати до сега в пенсионната система.  Конфедерацията не приема и идеята на управляващите да  индексират пенсиите по хармонизираната инфлация от 2009 г.  насам, която е по-ниска от официалната за страната, защото  отчита и потреблението на луксозни и по-скъпи стоки. Тя ще  настоява при пенсиите да се използва инфлацията, измерена чрез  по-малката потребителска кошница, която е по-висока от  официалната, но по-точно отчита потреблението на възрастните  хора. От КТ "Подкрепа" оценяват негативно намерението на  правителството да се откаже от предизборния ангажимент на ГЕРБ да увеличи етапно от 1 януари 2013 г. вдовишката добавка от 26,5 на 30 процента и считат, че по-този начин се спекулира с  очакванията на преживелите съпрузи.

Конфедерацията не приема и планираното замразяване на обезщетенията и помощите при майчинството и счита, че те трябва да нарастват по-динамично от пенсиите. Наложително е да се увеличи и минималният размер на обезщетението за безработица в  зависимост от ръста на инфлацията след 2009 г. КТ "Подкрепа" настоява също в средата на следващата година  за етапно увеличение на минималната работна заплата на 330 лв.  /168 евро/, като целта е в началото на 2014 г. тя достигне 350  лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3648 9

Коментари 9

Добави коментар

2013.03.29 | 16:50

9
Има ли още наивници дето вярват че има профсъюзи в България? Тренчев е едно комунистическо-капиталистическо лайно. Това е
кой

2013.03.29 | 16:47

5
Добро утро, това е така от толкова много години насам. Проблема на народа ни е друг обаче. Ще ви дам пример, знаете ли по последно проучване, кои са най-шастливите хора на земята.... ще ви кажа, това са хората от Доминиканската република, които всъщност са по-бедни и от нас. Така народа ни е нещастен най-вече, защото има нещастно мислене,за жалост.
ддд

2013.03.29 | 16:49

8
Точно така. Ние само роптаем и сме недоволни от всички от всичко. Дай ни само да плюем всичко и всички а не да се работи заедно за едно по-добро бъдеще. Какво предложи Станишев за по-добро бъдеще.Освен да подскача като невестулка. То и изражението му е на невестулка. И мазния Тренчев - народът да каже. Престанете да се гаврите с НАРОДА. Скоро този народ ще бъди изцяло от електората който най-много ужажвате "ЦИГАНИТЕ" пардон РОМИТЕ и то не тези които се блъскат наравно с нас да изкарат хляба си, тези които се издържат с помощи и детски.
ддд

2013.03.29 | 16:48

7
Г-н Тренчев да ви попитам пък Вас какво направихте вие през всичките тези години за хала на народа. Само когато имате интерес тогава чуваме за Вас. Видяхме всички през тези години колко мислеха за народа. Облизвахте си всички пръстите от меда в който бъркахте и сега ГЕРБ са ви виновни на всички за всичко.

2013.03.29 | 16:47

4
Народа отдавна изнемогва, само ти не си го разбрал,ама защо да го разбираш,нали живееш в палат?
ГРУБИЯ

2013.03.29 | 16:48

6
Народа който изнемогва сме 5-6млн. и нищо не сме направили досега искаме 2-3 души да ни оправят няма как да стане!!! Не сте ли чували и виждали,че когато масите (народа) се надигне и тръгне никой не е в състояние да го спре...Няма полиция, няма военни!!!
Радо

2012.10.02 | 19:46

3
Че как са го закършили премиера нали каза че спестили милиони милиарди????
Мусолини

2012.10.02 | 19:45

2
Когато държавата е и баща и майка - трудна работа. Ако не вярвате - питайте циганите, лесно ли се гледат 15 мангалчета. Изходът в реалната пазарна икономика. Топлата вода отдавна е открита.
Петкан

2012.10.02 | 19:08

1
Пазарна икономика без индустрия и IT сектор няма по целият свят ! Ако не вярваш виж Гърция и Испания само строителство,туризъм и пари от ЕС и сега въпреки че са по-добре от нас не са много за завиждане ( освен от българите разбира се ) !

Добави коментар

Водещи новини