Главното мюфтийство организира „Седмица на джамиите”

  • 01 октомври 2012 17:35

  • 1528
  • 5
Главното мюфтийство организира „Седмица на джамиите”
©

Главно мюфтийството (ГМ) на Мюсюлманското изповедание в България организира „Седмица на джамиите" от 01.10.2012 до 07.10.2012 г. Мероприятието e oт информационно културен характер в национален мащаб. Освен ГМ, в него ще се включат и районите мюфтийства (РМ).

На 1 октомври от 11:00 ч в Националния археологически институт и музей при БАН, намиращ се на пл. „Атанас Буров" 1, ще се проведе пресконференция, свързана с организирането и представянето на „Седмица на джамиите".

„Джамиите са гнезда на знанието и науката, в които подготовката наподобява различните степени на образованието в училищата. Изпълнението дори на светските дела в отворените за Божия свят места, каквито са храмовете, стои над всяко обяснение с оглед на онова, с което се изпълва духът". Позовавайки се на тези азбучни истини, със „Седмица на джамиите" ГМ цели да запознае обществото с храмовете на мюсюлманската общност в страната. Желаещите ще имат възможност да се информират обстойно за историко-културната същност на джамията.

Инициативата цели също така и да помогне за възпитаването на хората в духа на разбирателство, толерантност и уважение към другостта, да популяризира значимостта и мястото на храма в обществото, да покаже, че мюсюлманите и ислямът са открити за различните от тях по религия хора.

В рамките на „Седмицата на джамиите" ще се проведат различни културно-информационни мероприятия, като дни на отворените врати в градовете Айтос, Благоевград, Силистра, Смолян, София, Крумовград, Кърджали, Разград и Русе, благотворителни базари, обявени са конкурси за рисунка, есе или стихотворение на тема: „Джамията в моя живот", поредица от лекции по темата, организирани от РМ по места.

В столицата ГМ с любезното съдействие на Националния археологически институт и музей при БАН ще представи фотографска изложба „Ключ към сърцето" с автор Антони Георгиев. Тя ще представи тридесет фотографии, отразяващи различни джамии и мюсюлмански религиозни храмове на територията на България, повечето от които са паметници на културата от национално значение. На изложбата могат да бъдат видени джамии от цялата страна - от Видин до Ямбол и от Силистра до Гоце Делчев.

Авторът на изложбата разказва: "Джамиите в България са великолепен пример за религиозната архитектура. Те са забележителна, макар и не много изследвана част от българското културно наследство. За съжаление, много от тях са в различна степен на разруха, но има и положителни примери, когато различни организации и българската държава успешно са извършили реставрации и в момента осигуряват поддръжка."

Последвайте канала на

1528 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
milan

2014.06.11 | 12:06

5
НЯМАМ ДУМИ , ИСЛЯМСКАТА ИНВАЗИЯ СЕ ЗАСИЛВА НО НАШИТЕ ВЛАСТИМАЩИ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА ! НЕ МОГАТ ЛИ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ИСЛЯМА Е ПОДМОЛНА САТАНИСТКА РЕЛИГИЯ КОЯТО ИСКА САМО СМЪРТ !МНОГО ДОБРЕ СЕ ПРИКРИВАТ ИСТИНСКИТЕ МОТИВИ НА ИНВАЗИЯТА НО САМО ИДИОТ НЕ БИ ВЗЕЛ ТОВА ЗЛО ПОД ВНИМАНИЕ!

2014.06.11 | 12:05

4
СЕДМИЦА ЗА ПАЛЕНЕ НА ДЖАМИИ! ПАЛИ НАРОДЕ, ПАЛИ УРОДИТЕ!

2014.06.11 | 12:05

3
ИСЛЯМА Е ПСИХИЧЕСКО ЗАБОЛЯВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕТО Е СМЪРТ!

2013.09.10 | 19:36

2
Джамиите са гнезда за хора с разбирания от 15-16 век - религията над всичко, другото няма значение. И тези мюсюлмани прекаляват, отиват в някоя нормална светска държава без да са ги канили и веднага започват да налаг исляма!
ff

2012.10.02 | 00:35

1
Абе зависи. Има джамии обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно и природно наследство. От чисто архитектурна гледна точка има какво да се види. Вие веднага налетяхте с лошо :) За протокола не съм мюсулманин, християнин съм. Айде сега попсувайте ме малко отдолу :)

Добави коментар

Водещи новини