Отбелязваме Покров Богородичен

  • 01 октомври 2012 08:36

  • 2200
  • 0
Отбелязваме Покров Богородичен
©

Днес отбелязваме един от празниците на Света Богородица, който е наречен от древност "Покров Богородичен". По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

Днес в Самоковския девически манастир "Покров на Пресвета Богородица" ще се чества юбилей - 240 години от създаването на светата обител /1772-2012 г./. От 9.00 ч. там ще започне Божествена света литургия,. След това ще се проведе лития и ще бъде открита изложба на деца по иконопис.

На този ден по традиция се открива академичната година, за студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това ще стане с празнична св. Литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет към Софийския университет. Празничното богослужение ще оглави Негово преосвещенство Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод.

Във Видин от 9:00 ч. в Бдинския манастир „Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена света Литургия, която ще оглави Негово високопреподобие архимандрит Поликарп, игумен на светата обител. След светата Литургия ще бъде осветено коливо за здраве и благословение на жителите на Видин.

В църквата "Покров Богородичен", град София храмовия празник ще бъде честван със Света Литургия и откриване на новата учебна година в Енорийския център при храма

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини