Хората с увреждания лишени от свободен избор у нас

  • 29 септември 2012 15:38

  • 1991
  • 0
Хората с увреждания лишени от свободен избор у нас
©

Въпреки направеното за хората с увреждания у нас те остават без право на избор за независим живот, заявиха в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски и Спаска Давранова от Центъра за независим живот.

Гостите обясниха мотивите за протестите пред Министерския съвет преди дни и настояха държавата да ратифицира важен протокол към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, за да се координират политиките в различните сектори, насочени към интегрирането им в обществото.

За да стигне до образование, човек с увреждания трябва да може да излезе от дома си, да мине по тротоара, да пресече улицата, да се качи в автобуса, в училището освен специалния учител е необходим лекар – това са все политики, от които да се получи продуктът образование, каза Коралски. Той обясни, че конвенцията задължава всяка държава да създаде механизъм за координирането на тези политики. Според него хората с увреждания са пълноправни граждани на обществото и не се нуждаят от благотворител ни жестове или морални ангажименти.

Събеседниците на водещия Емил Кошлуков смятат, че още преди изграждането на архитектурната инфраструктура е необходимо да се създаде социална инфраструктура, за да се осъществява цялостна политика, която да решава проблемите на хората с увреждания.

Последвайте канала на

Novini.bg
1991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини