Канонизират Видинския митрополит Кирил

  • 28 септември 2012 09:09

  • 640
  • 0
Канонизират Видинския митрополит Кирил
©

Започва канонизация на Видинския митрополит Кирил, оглавявал епархията преди близо век. При изваждане на останките му от гробницата, ръцете му са намерени нетленни. Митрополит Кирил е останал в паметта на хората с изключително скромния си живот и направените от него щедри дарения за строителството на храмове, читалища и училища.

Гробът на митрополит Кирил се намира до самия катедрален храм „Св. Димитър" във Видин, за чието построяване той има огромна заслуга. Останките бяха извадени от архимандрит Поликарп, обработени според канона, и беше отслужена панихида в памет на духовника, съобщи БНТ.

Неговите ръце са нетленни, както се вижда. След това много вярващи хора свидетелстват, че по свои вътрешни желания и по свой вътрешен повик са отивали при него и са търсели неговото надеждно застъпничество, защото са чувствали неговата святост и неговата праведност. Всичко това води до подготовката за една канонизация, каза Видинският митрополит Дометиан.

Това е една не лека процедура, но се надяваме с Божията помощ и по молитвите на Св. Димитър, покровителят на град Видин и на нашата епархийска църква, Бог да помогне нашият православен род, православен свят да се украси с още един светител, каза епископ Сионий - викарий на Видинския митрополит.

Хората във Видин се прекланят пред святото дело на митрополит Кирил и смятат, че той напълно заслужава такава почит. Според хората, той е подпомогнал много събития, много начинания, като е дал една много голяма сума за построяването на Софийската семинария, надвишаваща сумата, която е дарена от тогавашния монарх.

Според вярващи, ръцете му са запазени нетленни, защото с тях той е благославял и Господ му ги е запазил.

Последвайте канала на

640 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини