Във Варна полудяха: Забраняват алкохола в градинките

  • 26 септември 2012 16:12

  • 737
  • 1
Във Варна полудяха: Забраняват алкохола в градинките
©

Община Варна подготвя забрана за пиене на алкохол по пейките, тротоарите и в зелените площи, както и на други обществени места. Проектът за такова решение, който вероятно ще бъде оформен като промяна в Наредбата за обществения ред, е почти готов, но все още не е внесен за обсъждане в Общинския съвет, пише Народно дело.

Много е вероятно глобата за неспазването на забраната да е в размер от 50 до 500 лв., колкото е в Пловдив, където вече е приета аналогична мярка.

Причината да се въведе подобна забрана е тенденцията групи от млади хора да се събират в късните часове и да консумират алкохол на открито. Тя е особено изразена в последните седмици, откакто започна учебната година и в подобни алкохолни сбирки се включват почти цели класове. Застудяването край морето вечер кара младежите да търсят по-закътани места, където да консумират бира и твърд алкохол, купен от магазина.

Важен фактор е и забраната за пушене на закрито. Заради ветото за цигарен дим в заведенията компаниите пренасят забавленията си в неформалната обстановка на паркове, градинки, училищни дворове или на улицата. За съжаление след определен момент шумът дори само от разговорите им е твърде дразнещ за съседите. Понякога на открито се правят цели купони, пуска се музика и доста се вика. В централната част на Варна, както и в Морската градина има десетки, ако не и стотици места, които далеч не са просто квартални сборища, а са придобили култов статус за ъндърграунд културата именно като места за подобни неформални сбирки. За съжаление е трудно да се прогнозира колко ефективна ще е забраната за пиене по улиците и градинките, при положение че новата структура на Общинска полиция, която традиционно се занимава с подобни случаи, все още не е изградена.

Последвайте канала на

Novini.bg
737 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.09.26 | 18:25

1
е поне нещо умно , че то така е по целия цивилизован свят... който ме се порка има си кръчми, тази забрана няма нищо общо със свободата да не започнат изцепки на тази тема щот ...

Добави коментар

Водещи новини