Общините притеснени за финансирането си

  • 24 септември 2012 20:37

  • 633
  • 0
Общините притеснени за финансирането си
©
Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) смята, че през 2013 година общините, особено по-малките, няма да имат ресурс да съфинасират изпълнението на проекти, спечелени от различни програми и фондове на Европейски съюз. Причината е в законодателните промени, които предвиждат лимит на кредити за общините, съобщи БНР.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова от името на Управителния съвет на Националното сдружение на общините представи очакванията на местните власти по макрорамката на Бюджет 2013 и предложенията им за промените в Закона за местните данъци и такси, Закона за общинския дълг и други, свързани с дейността на общините. Част от възстановения данък добавена стойност да отива за финансиране на общините, а парите от глоби по пътищата да остават в общинските бюджети са част от предложенията, отправени от местната към законодателната власт.

Като най-сериозен проблем пред общините Цанка Ганева, която е финансист номер едно на община Стара Загора, посочи сериозното изоставане на разходите за стандарти за държавната администрация, за делегирани дейности, особено в сферата на социалните услуги и за култура. Държавата да финансира целево общинските болници, които предлагат здравни услуги за най-бедните, иначе лечебни заведения като това в Казанлък, Чирпан и Раднево, са обречени на фалит, предупредиха от националното сдружение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини