Основният проблем на Дупница е липсата на депо за отпадъци

  • 24 септември 2012 15:25

  • 894
  • 0
Основният проблем на Дупница е липсата на депо за отпадъци
© Булфото

Един от основните проблеми на Дупница е изграждането на регионален център за отпадъци край града. Той трябва да бъдат разрешени в област Кюстендил. Около това становище се обединиха участниците в Ден на диалога между местната и законодателната власт, организиран в Кюстендил.

Според кмета на община Дупница Методи Чимев в случай, че до края на 2013 година не бъдат предприети необходимите стъпки, регионалното депо няма да може да се финансира по Оперативна програма „Околна среда”, а шестте общини остават с нерешен проблем и ще търпят санкции. Другата сериозно дискутирана тема бяха предстоящите промени във водния сектор. Констатацията на общините е, че един единствен воден оператор в областта ще засили монопола във ВиК сектора. Закриването или формалното обединяване на общинските водни дружества ще доведе до влошаване на качеството и достъпността до услугата. „Другият проблем в проекта на закона е промяната на режима на собственост върху основните съоръжения. Предвижда се общинска собственост да останат само тези съоръжения, които са в урбанизирана територия, а това според нас е опит за национализация на общинска инфраструктура”, коментира зам.-кметът на община Кюстендил Надя Каратова.

В Кюстендил се проведе Ден на диалога между местната и законодателната власт. На организираната от община Кюстендил дискусия присъстваха народните представители Валентин Микев, Емил Гущеров и Мая Манолова. Участие в срещата взеха и областният управител Владислав Стойков, кметът на Дупница Методи Чимев, зам.-кметове от общините Кюстендил, Дупница и Бобов дол, както и представители на община Невестино. По време на срещата бяха дискутирани няколко теми, сред които: промените в законодателството за местните финанси, очаквания на общините по макрорамката на бюджета за 2013 година, предстоящите промени във водния сектор, както и изграждането на регионално депо за неопасни отпадъци. Според зам.-кмета на община Кюстендил Надя Каратова е необходимо при разглеждането на закони, касаещи местното самоуправление, да бъдат изисквани точни и ясни разчети за всеки вменен на общините ангажимент. „Понякога сме свидетели на такива законопроекти, които освен че ни връзват ръцете - отнемат ни права, те ни правят и длъжници на обществото, без ние да имаме приходоизточник, който да ги покрива”, коментира Надя Каратова.

Последвайте канала на

894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини