Близките на жeртвите от "София-Кардам": Искаме възмездие! Шафнерът: Глупости!

  • 24 септември 2012 08:49

  • 1170
  • 0
Близките на жeртвите от "София-Кардам": Искаме възмездие! Шафнерът: Глупости!
©

Близките бяха подведени на първа инстанция в грешна посока. Това каза пред БТВ Георги Георгиев, шафнер на фаталния влак София-Кардам. При пожара загинаха 9 души. Апелативният съд във Велико Търново го осъди условно.

Той обаче е категоричен, че ще обжалва присъдата си, тъй като смята, че е невинен. Прокуратурата намери най-удобните обвиняеми и така подведе роднините на жертвите. По време на движение пътниците няма как да излязат през страничните врати, но в хода на делото се разбра, че влакът не е бил толкова заключен, колкото първоначално се твърдеше, каза Георгиев. Той каза, че не си е говорил с близките на жертвите. "Те ме нарекоха убиец и инвентарен номер на кръчмата, затова не съм казал нищо", оправда се той. "Не беше възможно да реагирам по друг начин. От 35 пътника 26 се спасиха, дали заради мени или по други причини, няма значение", посочи Георгиев. Системата в БДЖ никога не е работила по нормален начин, тъй като имаше вагони на 40 години, каза шафнера. Кушетите след трагедията бяха нарязани, каза Георгиев. Той категорично отрече, че е пил алкохол по време на фаталното пътуване. Вагоните не са минали на преглед, на пръв поглед бяха изрядни по отношение на осветление и отопление. В момента шафнерът е в отпуск от БДЖ и в същото време работи на друго място.

Дора Вичева, която е майка на загиналия 25-годишен Даниел Вичев определи условните присъди на обвинените за трагедията като оправдателни. "Нека шафнерът не си приписва геройство, че е спасил 26 души – те сами са се спасили от огнения ад. Имало е 5 минути, в които е можело хората да бъдат спасени", смята Вичева.

Според Жельо Желев, баща на Валерия, друга загинала в пожара, шафнерът Георги Георгиев по време на пожара е пиел заедно с друг пътник. Той е тръгнал да търси пожарогасители в други вагони, а не" да събуди пътниците. Пожарогасителите в кушет-вагоните не са били заредени, а това е задължение отново на шафнера, посочи Желев. След присъдите погребваме отново дъщеря си, а шафнерът го е страх да ни гледа в очите", каза почерненият баща. Според Георги Георгиев обаче на четвъртата минута от пожара във вагона не е било възможно да оцелее човек заради образувалите се газове, а той е направил всичко възможно, за да предупреди пътниците да напуснат композицията. По отношение на обвиненията, че не е заредил пожарогасителите той каза, че е разчитал на пломбите и етикетите за изправност. Това е нещастен случай, убеден е шафнерът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1170 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини