Цветанов: Да се учим от мъдростта на българските държавници

  • 22 септември 2012 11:09

  • 2447
  • 6
Цветанов: Да се учим от мъдростта на българските държавници
©

Във Велико Търново с тържествена церемония бяха отбелязани 104 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Света литургия беше отслужена рано сутринта във Велико Търново, в присъствието на много граждани и гости, официални лица, духовници.

Последва военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България и официалните слова на гостите. Нашите предшественици са били мъдри и достойни хора. Не случайно са избрали църквата "Свети 40 мъченици" и крепостта Царевец, за да извършат този важен държавнически акт, каза кметът на Община Велико Търново, Даниел Панов на тържествата по случай 104 години от провъзгласяването на Независимостта на България във Велико Търново. Тези две места стават арена на събитието, което поколения възрожденци са подготвяли. Обявяването на независимостта е своеобразен апотеоз в процеса на изграждане на Третата българска държава - каза Даниел Панов.

Непосредственият юридически и дипломатически резултат от прокламирането на Независимостта е, че България се превръща от васално княжество в независимо Царство - каза Даниел Панов.

Днешните великотърновци свято пазят спомена за всички достойни смели мъже и жени, които направиха възможна българската Независимост - каза Даниел Панов. Честит ден на българската Независимост, завърши той.

В този ден Народно събрание, Цар и опозиция се обединяват около бъдещето на родината - Независимостта. Това каза Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, вицепремиер и министър на вътрешните работи във Велико Търново на тържествата по повод 104 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

Три години по-късно, когато се правят промени в българската Конституция, се дава възможността да се подписват споразумения с други независими държави - каза министър Цветанов.

В навечерието на честването на 100 години от Балканските войни, нека си спомним за това, което се случи няколко години по-късно. В Балканските войни 18 Етрополски полк от Великотърновски регион остави трайна следа в българската история; нека всеки един от нас чете историята и се учи от мъдростта на българските държавници, каза Цветанов.

Поздравителен адрес беше прочетен от името на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Празничен благослов отправи Негово Високо Преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Майка България във Велико Търново от граждани и гости на града.

През целия ден във Велико Търново ще продължат проявите по повод 104-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта.
Тази година до Пирамидата на Независимостта ще бъде изработено цветно пано от живи цветя. В 11.30 часа започва празничното шествие от Крепостта Царевец до Паметник „Майка България”. В 12.00 часа шествието ще приключи пред Паметника „Майка България” с полагането на четирите гирлянда от четирите страни на Паметника. В 12.00 часа започва празничния концерт на ансамбъл „100 родопски гайди” с участието на певците Валя Балканска и Любомир Петов. По същото време ще започне една много интересна демонстрация на рисуване чрез техника „спрей пейтинг” от художника Йовица Миленов. Това ще се случи до пилоните пред Община Велико Търново. В 13.00 часа ще бъде поставена дървена конструкция на „Самолет Дар-1” между двата бряга на река Янтра. Самолетът ще бъде в мащаб едно към едно с оригинала и максимално близък. Поставянето му е във връзка с подвига на летеца Попганчев, койот е прелетял преди 80 години точно с такъв самолет под Стамболовия мост.

Тържествената заря-проверка ще започне в 19.30 часа на площад „Цар Иван Асен ІІ”. Слово ще произнесе председателят на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Последвайте канала на

2447 6

Коментари 6

Добави коментар
дядотонамайкаму

2012.09.23 | 23:52

6
а бе от прост милиционер бисери
Анонимен

2012.09.23 | 23:22

4
Цветанов да се учим от мъдростта на българските патриоти, но от преди много години и много от тях са загинали за БЪЛГАРИЯ ако пак оживеят ще са пешман що са живи. А вие новите политици нищо не става от вас. Кой може, кой не станал политик- живи циркаджийсте. Ами много лошо, че нищо не може да се върне на зат и да се намерят патриоти да оправят БЪЛГАРИЯ.
Fiurera

2012.09.23 | 23:22

5
Hodi se opravi v kenefa-mishkar ! Patrioti tarsi ! Ti pak li shte mishkuvash !
Ronin

2012.09.23 | 23:15

3
Цървул, акъла е като мензиса - не дойде ли навреме не го чакай. Щом до сега не си се научил няма шанс.
БЪЛГАРИ

2012.09.23 | 18:58

2
Да живее БЪЛГАРИЯ!!!!!
ХУЙОВИЧ И МУЙОВИЧ

2012.09.23 | 13:43

1
Цветанов: Да се учим от мъдростта на българските държавници. Днес гледах как експертЪт, ъТ ,хлъц , по национална сигурност Румен Петков го похвали. Щом и Той го прави, значи има защо! Браво! Браво! Да живее БЪЛГАРИЯ!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини