Пловдивска област е първенец по одобрени европроекти

  • 20 септември 2012 21:18

  • 1854
  • 0
Пловдивска област е първенец по одобрени европроекти
©

Пловдивска област е първенец по одобрени европроекти в Южен централен район.

Данните бяха огласени на заседанието на Областния съвет за развитие, посветено на резултатите около напредъка по усвояването на средства от Оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони, съобщи БНР.

В цифрово изражение Пловдивска област е усвоила над една четвърт (27%) от средствата по линия на структурните фондове, или общо 611 млн.лв. за петте години членство на България в ЕС. Сред общините първенци са Хисаря, Асеновград и Пловдив. По програмата за развитие на селските райони с най-голям напредък са общините Първомай, Калояново, Марица и Хисаря.

В този период областните структури са сключили крупни договори по Оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”, а болшинството от общините вече са подписали своите големи проекти главно свързани с водния цикъл.

Конкретно община Пловдив е финализирала договора за интегрирания градски транспорт, изтъкна като част от общия напредък областния експерт по евроинтеграция Красимир Трифонов.

Новото предизвикателство пред местните администрации обаче е те да се класират сред одобрените проекти по следваща фаза на ОП „Регионално развитие” за изграждането на големи инфраструктурни обекти в програмния период 2014 – 2020г., предупреди Красимир Трифонов.

За целта занапред се дава възможност на общинските кметове в региона да прокарват мотивираните си предложения пряко през областния управител, като председател на работната група за одобряване на идеите, което значително ще съкрати времето за администрирането им, обясни експертът по евроинтеграция Красимир Трифонов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1854 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини