Намаляват наполовина срока на валидност на книжките кат. С и D

  • 19 септември 2012 10:11

  • 1915
  • 10
Намаляват наполовина срока на валидност на книжките кат. С и D
©

Депутатите приеха срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ да е 10 години по време на дебатите по второто четене на промените в Закона за българските лични документи.

Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E ще е 5 години. Срокът на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с трайни увреждания също ще е до 5 години.

Депутатът от БСП Петър Мутафчиев възрази срещу това като попита защо е необходимо да се сменя свидетелството, за да се подобри контролът върху професионалните шофьори. Според Мутафчиев, е по-добре да се държат изпити и ако не ги издържат, тогава да се отнема книжката. Не е необходимо на 5 години шофьорите да си сменят шофьорските книжки, подчерта той.

Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обясни, че промяната е за категория С и D и влиза в сила от 19 януари 2013 г. Шофьорите, които си извадят книжки до този срок, ще им важат 10 години.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев каза, че е нормално документите на професионалните шофьори да са с по-кратка валидност.
Промените бяха приети с 80 гласа „за”, 7 „против” и 7 „въздържал се”. Гласуваха общо 94 депутати.

Последвайте канала на

Novini.bg
1915 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Моят коментар :

2012.12.09 | 22:41

10
Типично за българските чиновници е да те тормозят теб вместо да си направят нужните реформи така ,че системата да действа безотказно и без проблемно със години и минимум корекции през периода ! На нашите канцеларски мишки им дай да те товарят със тяхната работа вместо те да се товарят срещу повече пари със все повече от нещата които ти си длъжен да правиш като гражданин на скоро ми се наложи да си вадя документи и беше ад донеси това занеси онова живял съм известно време в чужбина там чиновниците вършат цялата работа от теб изискват един или два документа примерно медицинско или свидетелство за съдимост и контрола е много по-голям такъв какъвто скоро при нас няма да бъде независимо кой е на власт и как управлява ! Тук в България когато има проблем се товари допълнително обществото със решаването вместо да се ангажират експертите и да си вършат работата се взимат решения от хора които и идея си нямат за какво става дума само и само да си пишат актив и ,че нещо са свършили !
Попара

2012.12.09 | 22:40

9
Не съм съгласен ,че някаква пикла със категория "В" ( която се е "учила" месец примерно и дори не знае къде е двигателят на автомобила или как функционира ) е по знаеща и можеща от един професионален шофьор ( голяма част от професионалните шофьори са получили шофьорска книжка след доста солидно обучение във техникум със лицензиран преподавател на товарен автомобил покрил е доста широк курс на обучение много от професионалните шофьори има допълнителна квалификация примерно автомонтьор но не само и т. н. шофират всеки ден ) ! Не е честно да се дават привилегии на по-некомпетентните за сметка на професиналистите !

2012.09.24 | 09:43

8
Че контролът по пътищата е много слаб е нормално. Просто всичко в България не се контролира. Пребройте колко депутати са гласували, и кой контролира останалите?
koceto

2012.09.24 | 09:43

7
Преценили са, че трябва да се събират пари. И явно се знае, че пак ще са си на власт и другия мандат... Скъсаха се да променят някакви глупости, които са без значение - политици.
Бродяга

2012.09.24 | 09:43

6
Професиналните шофьори карат автомобили всеки ден докато много от шофьорите любители не шофират със години баща ми има книжка от 1982 г. и за целият период не е шофирал нито ден , докато на мен работата ми е свързана със шофиране освен всичко друго сервизен инженер съм и всеки ден шофирам ! Според мен не е нормално и честно да се тормозят професионалните шофьори като мен вместо всички останали ! Нямам нито едно нарушение от 1994 г. ,а имам приятели непрофесионалисти със катастрофи ( без жертви и ранени ) и със глоби за поне 5000 или 7500 лева които си карат без проблеми със години !
Алекс

2012.09.24 | 09:42

5
Вместо да затегнат контрола при взимане на свидетелство за управление , да привикат всички непрофесиналисти за които има съмнение ,че са взели книжка по незаконен или неморален начин, да проведат нужните реформи за това да се следи за техническото състояние на автомобилите и да се ремонтират пътищата в цялата страна не само в София . Има толкова което може да бъде направено а се занимават със откровенни глупости !
Бай Ганьо

2012.09.24 | 09:42

4
Абе, колко деПУТАТИ имаме, че само 94 са гласували?
Перископ

2012.09.24 | 09:42

3
Явно някой си въобразява ,че ще повтори несменяемостта на БКП и Тодор Живков и понеже парите в хазната свършиха се чудят как да я напълнят но не за да има пари за реформите които чакаме от 22 години ами за някоя далаверка !
С.

2012.09.24 | 09:41

2
В САЩ за повечето направени нарушения се посещават едни лекции. Там лектори четат и показват видеоматериали. Има храна и пиене на корем (типично по американски). Не виждам проблем нещо подобно да се въведе и тук. Покрай провинилите се шофьори ще лапат и хора от обкръжението и всички ще са доволни. А тези, които не нарушават, ще посещават такъв тип опреснителни курсове.. да кажем на 2 години. Няма да ни паднат топките (респективно и други работи), ако отделим един ден за собствената си безопасност и си починем от ежедневната работа. Инак това с честите смени ми намирисва единствено и само на бюрокрация и пълнене на бюджет, че по друг начин пари не можем да направим.
B.B.

2012.09.20 | 09:08

1
Това на снимката да не е новата УАЗ-ка ? :)

Добави коментар

Водещи новини