Водещите новини! Държавата връща ДДС от 20% за хляба. НАТО потвърди: Северна Корея е изпратила войски в Русия (и още…)

  • 28 октомври 2024 19:09

  • 691
  • 0
Водещите новини! Държавата връща ДДС от 20% за хляба. НАТО потвърди: Северна Корея е изпратила войски в Русия (и още…)
© X/Wikimedia/Pixabay/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 28 октомври   

 

Проектобюджетът на България за 2025 година ще е с 3% дефицит. Това оповести пред журналисти днес в Министерски съвет служебният вицепремиер и министърът на финансите Людмила Петкова след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Държавата връща ДДС-то от 20% за хляба и ресторантьорите

***


„Мога да потвърдя, че севернокорейски войски са изпратени в Русия и част от тях са разположени в района на Курск“, съобщи днес генералният секретар на НАТО Марк Рюте след съвместно заседание на Северноатлантическия съвет и представители на разузнаването и министерството на отбраната на Южна Корея в централата на алианса в Брюксел.

Рюте определи тези действия като "значителна ескалация" на войната в Украйна и призова от името на НАТО те да бъдат незабавно прекратени. По неговите думи задълбочаването на връзките между Москва и Пхенян е заплаха за сигурността.

НАТО потвърди: Северна Корея е изпратила войски в Русия за участие във войната срещу Украйна

***


Русия вижда себе си въвлечена в екзистенциален конфликт със Запада. Мисля си, че Путин е продукт на руската стратегическа култура, но в никакъв случай не е нейният архитект, добави Сандърс и предупреди, че потенциална победа на Путин във войната би било „бедствие“.

Бивш британски генерал: Не е възможен мир с Русия

***


Коалицията ГЕРБ - СДС печели изборите за парламент с 26.388%, като за тях са гласували 642 931 души. 

Данните са на база 100% от избирателните протоколи, които вече са обработени от ЦИК.  

„Величие" остават извън парламента като получават 3.999%, като за тях са гласували 97 430 души. 

ЦИК при 100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печели, "Величие" аут с 3.999%

***


По области: Как се разпределиха гласовете от вота

***


Огнян Минчев: Борисов няма да отмени разговорите си с Пеевски, двамата ги свързва старо бизнес партньорство

***


Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски определи бъдещия състав на българския парламент като „интересна политическа мозайка” и изрази надежда, че в България ще има правителство, че „няма да има осми поред избори” и че с новото българско правителство ще може да бъдат проведени разговори и ще бъде намерено „решение за отблокиране на пътя на (Република Северна) Македония към ЕС”, предаде БТА.

Мицкоски с коментар за резултатите от изборите в България

***


Челен удар между лек и товарен автомобил затвори временно пътя София - Варна, в участъка на Пушевски кантон.

Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Велико Търново. 

Тежка челна катастрофа на пътя София-Варна, има загинал

***


Понеже Н.А. бил в нетрезво състояние, склонил момчето да управлява лекия му автомобил, марка „Форд“, за да се приберат заедно в дома си. 16-годишното момче също било употребило алкохол, но се съгласило да шофира колата. Когато двамата се движели по бул. „Марица“ в гр. Пловдив, патрулен полицейски автомобил подал светлинен и звуков сигнал за спиране. Непълнолетният водач не се подчинил и продължил да шофира по бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Освобождение“ в града. През цялото време зад него се намирал полицейския патрулен автомобил.

Установено е, че по време на движението 16-годишният водач развил скорост до около 170 км/ч., като на няколко места не спрял и преминал на червен светофар. Лекият автомобил бил спрян на ул. „Х.Г. Павлов“ и водачът слязъл от него. Там 16-годишният шофьор бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер“, което отчело 1,07 промила алкохол в кръвта му. Установено било, че неговият баща - Н.А., е собственик на лекия автомобил.

Почерпен 16-годишен шофира със 170 км/ч, пияният му баща го накарал

***


Предизборната проява на кандидата на Републикансканта партия в САЩ за президентския пост Доналд Тръмп в Ню Йорк е водеща тема в западните издания днес.

Комикът Тони Хинчклиф предизвика скандал с изказването си на митинга, като нарече Пуерто Рико "плаващ остров от боклук". Това доведе до яростните реакции и на републиканци, и на демократи и може да има сериозно отражение върху процентите за Тръмп на предстоящия вот.

Скандал на митинга на Тръмп в Ню Йорк: Комик нарече Пуерто Рико "остров от боклук"

***


„Украйна изобщо не е толкова важна за нас, колкото са други региони по света. В момента разкривам картите си“.

Джей Ди Ванс: Украйна няма никакво значение за американските интереси

***


Грузинската президентка Саломе Зурабишвили призова Запада да подкрепи протестите на опозицията срещу официалните резултати от парламентарните избори в Грузия, на които управляващата партия беше обявена за победител на фона на нарушения при гласуването и твърдения за руска намеса, съобщи Асошиейтед прес.

Грузинската президентка призова Запада да подкрепи протестите на опозицията срещу официалните резултати от изборите

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
691 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини