Анна Заркова: На наведени гърбове сто тояги са малко

  • 28 октомври 2024 11:52

  • 708
  • 0
Анна Заркова: На наведени гърбове сто тояги са малко
© личен архив

Коментар на Анна Заркова, дългогодишен разследващ журналист, автор на трилогията „Големите убийства“ и на книгите „Изгаряне“, „От Вапцаров до Живков и останалите“, „Българската мафия, както я видях“, „Главните прокурори“ и „Свободни в словото“. Носителка е на „Орел“ – Голямата награда за кураж на Международния съюз на журналистите (Вашингтон), и на „Златно перо“ (СБЖ, София).

Добре, че пуснах тая сутрин телевизора, та да ми кажат дежурните „анализатори” колко нормално и жизнерадостно е, че изборите се проведоха така, както видяхме – с масово купуване на гласове, с поръчкови арести на партийни активисти и кметове, с пазаруване на цели избирателни комисии, с купища сгрешени протоколи и невалидни бюлетини, с аварии на машините за гласуване, с побои на опоненти и полицейски блокади на секции.

Ако не бях включила дистанционното преди да изляза, така и нямаше да разбера, че

престъпленията срещу изборните права на гражданите били „банална нормалност”;

че корпоративният вот под заплахи за уволнения бил „обичайна клиентелна мрежа”; че предизборното бесуване на лихвари и наркобандити в гетата били „особености на етническия вот”, че насаждането на страх от нов Възродителен процес било „мобилизация на мюсюлманския електорат”, а пазарлъците за подялба на криминалния изборен резултат – „висш пилотаж”.

Гледайте телевизия и в идните дни, за да чуете колко е „очакван” и „оптимистичен” е този резултат, след който

в парламента ще насядат същите пишман депутати – познатите ни властомани, популисти, радикалисти, похитители на Конституцията, измислени „законодатели”, поклисари на мафията и обикновени крадльовци.

Не пропускайте ведрите репортажи за съставянето на корупционното им мнозинство ("сглобката плюс"), която ще сглоби поредното неможещо нищо правителство , ще си натуря клиентелата на служба в регулаторите, ще напълни съдебния съвет с послушници и ще ни прати напролет наново на избори.

То така ни се пада. На наведени гърбове сто тояги са малко.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
708 0

Свързани новини

Водещи новини