БАБХ установи огнище на инфлуенца в птицеферма в Ямболско

  • 25 октомври 2024 13:16

  • 187
  • 0
БАБХ установи огнище на инфлуенца в птицеферма в Ямболско
© pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект в с. Болярско, общ. Тунджа, обл. Ямбол, съобщават от БАБХ. В птиецефермата се отглеждат повече от 350 000 птици.

Изградена е 3-километрова предпазна зона около засегнатия животновъден обект. Тя обхваща с. Болярско, общ. Тунджа, обл. Ямбол. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Тунджа, обл. Ямбол - с. Безмер, с. Хаджидимитрово, с. Ботево, с. Бояджик, с. Роза, с. Гълъбинци; общ. Ямбол - гр. Ямбол; общ. Сливен, обл. Сливен - с. Чокоба, с. Скобелево и с. Бозаджии.

От БАБХ посочват, че заразените и контактнтие птици ще бъдат умъртвени хуманно, за да не се допусне разпространението на инфлуенца.

Изтребиха всички птици в опитната база на Аграрния университет в Пловдив заради птичи грип

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

От агенцията поясняват, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последвайте канала на

Калина Христова
187 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини