„Манастирски ливади“ остава с едно зелено пространство по-малко заради нов жилищен блок

  • 24 октомври 2024 11:19

  • 1382
  • 3
„Манастирски ливади“ остава с едно зелено пространство по-малко заради нов жилищен блок
© Булфото (архив)

Решение на Експертния съвет към Направление „Архитектура и градоустройство“ може да остави столичния квартал „Манастирски ливади – изток“ с едно зелено пространство по-малко. Съветът е взел решение да допусне предназначението на имот, определен за „озеленяване и спорт“, да стане за „жилищно строителство“. За промяната съобщи общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“ в страницата си във Фейсбук.

Заседанието, на което е взето решението, се проведе във вторник, 22 октомври 2024 г. Все още обаче не са публикувани документите с решенията.

Въпросният експертен съвет е назначен със заповед, подписана от кмета на София Васил Терзиев. А идеята е да е съпътстващ орган от експерти, които да разглеждат проекти за подробни устройствени планове и измененията в техния състав. Председател е главният архитект на София арх. Богдана Панайотова. Освен нея в Съвета са назначени един зам.-председател, както и 18 членове. С решенията си общинския експертен съвет подпомага дейността на Столичния общински съвет, на кмета на Столична община и на администрацията на Столична община – се казва в заповедта, с която е определен неговият състав.

Жители на столичния кв. "Яворов" излизат на протест срещу строежа на 16-етажна сграда

Според въпросната заповед протоколите от заседанията се публикуват на интернет страницата на направление „Архитектура и градоустройство“. Проверка на Economic.bg в портала обаче установи, че протоколи не са качвани от 17 септември 2024 г., въпреки че за месец октомври са проведени пет заседания.

От „Спаси София“, които са коалиционни партньори на кмета Терзиев, излязоха с официална позиция по темата, в която казват, че това решение е поредното посегателство върху зелените площи на квартала.

Предложението за изменение на Плана за регулация и застрояване на урегулиран поземлен имот, първоначално отреден за „озеленяване и спорт“, и превръщането му в имот „за жилищно застрояване”, е показателно за липсата на визия за устойчиво развитие на града и пренебрегване на желанията на жителите, пишат от „Спаси София“.

Имотите, за които е одобрена промяната на статута, са частна собственост, включително на манастир „Успение Богородично“. След изтичане на срока за отчуждаване собствениците имат законово право да променят отреждането на имота.

Живущите в "Манастирски ливади" се оказаха в плен на строежи и ремонти

През последните години имотът бе включван в Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост, в частта, отнасяща се до отчуждаване, но няма данни за реално предприети действия от страна на Столична община, начело с г-жа Фандъкова“, казват още от „Спаси София“.

Припомняме, че през 2020 г. по инициатива на Софияплан беше разработена „Концепция за линеен парк Манастирски ливади – изток“, която предвижда широк обществен достъп по протежение на реките "Бара Излив" и "Боянска Бара". Имотът, който сега е предложен за жилищно застрояване, е част от тази концепция и е планиран като площ за многофункционален парк, съчетаващ различни зони за отдих и социални активности.

Ако този доклад (бел. ред. - за промяна на статута в място за жилищно строителство) бъде внесен за гласуване в Столичния общински съвет, ние категорично ще се противопоставим на промяната и ще защитим интересите на гражданите и бъдещето на града, увериха от „Спаси София“.

Преди официално да бъде приет докладът и статутът на земята да се промени, той трябва да бъде гласуван и от Столичния общински съвет.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1382 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
За какво им е на тези селяндури

2024.10.24 | 11:37

1
там парк те и без това по родните сиропиталища си ги имат

2024.10.24 | 12:38

3
Hahahhaa
Volgin

2024.10.24 | 12:20

2
Не ми трябва парк, искам мощно бетон искам да инвестирВам

Добави коментар

Водещи новини