Изпълнението на бюджета на Община Шумен е 63% към края на септември

  • 22 октомври 2024 14:22

  • 156
  • 0
Изпълнението на бюджета на Община Шумен е 63% към края на септември
© NOVINI.BG

Изпълнението на бюджета на Община Шумен към края септември е 63 процента, обяви на брифинг зам.-кметът по бюджет и финанси Десислава Петрова. Тя заяви, че се правят анализи и съпоставки, както и се изпращат обширни отчети за деветмесечието към Министерство на финансите.

Местните приходи са събрани на 82%. От сума, бюджетирана в размер на 35 милиона лева, в местната хазна са постъпили към края на деветмесечието 30 милиона. Данъците са с висока осреднена събираемост - 94 процента. "Имаме един данък - придобиване по възмезден начин, който е изпълнен над 100% към деветмесечието, което говори за една добра икономическа активност в нашия град", отбеляза Петрова. Тя добави, че Община Шумен получава редовно от държавата, трансфери за делегирани местни дейности. Те са получени на 79 процента към момента.

Разходите на Община Шумен са изпълнени на 63%. Всички функции са нормално финансирани. "Нямаме просрочени задължения за 9-месечния период. Салдото на Общината е в размер на 39 милиона, като за същия период на миналата година е било 35 милиона лева. Положително е и бюджетното ни салдо, 12.74% е бюджетното салдо на Общината по финансов отчет за деветмесечието", отбеляза Петрова.

Зам.-кметът коментира и дълга на общината. По отношение на заема от 20 милиона лева, взет за инвестиционно намерение за основен ремонт на уличната мрежа в областния град и малки населени места, към деветмесечието е усвоен заемът за малките населени места, като са разплатени ремонтите, направени в кметствата. В града остават около 3 милиона и половина лева, които трябва да бъдат вложени основно в пет обекта. Тъй като има необходимост от необходими строително-монтажни работи, за да стане устойчиво уличното покритие, заемът предлагаме на сесия на Общинския съвет, да бъде удължен до края месец август, поясни Десислава Петрова.

26 милиона лева е капиталовата програма на Община Шумен за 2024 година, изпълнена е на 45 процента. 11 милиона лева сме изразходвали за капиталови обекти на консолидирано ниво, каза зам.-кметът на Община Шумен. Продължаваме да спазваме финансовата дисциплина на Общината. Фискалните параметри също се спазват, увери Петрова.

Министър Ивайло Иванов: Минималната работна заплата ще бъде 1077 лв. през 2025 г.

Експертите на Община Шумен работят по бюджета за следващата година, допълни Десислава Петрова. За 2025 г. се предвижда увеличение на финансирането за фонд „Култура“ и фонд „Искам бебе“. Ще бъдат подпомогнати спортни клубове по футбол, баскетбол и хандбал, каза още зам-кметът по бюджет и финанси.

"Нямаме към момента държавен бюджет, но местните приходи и разходи, които зависят изцяло от нас, си ги работим, с работни групи анализираме данни, много анализи са необходими, за да се случи един бюджет", каза Петрова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини