Изкопаха съд на 6000 г. в Протоград

  • 14 септември 2012 19:42

  • 1501
  • 0
Изкопаха съд на 6000 г. в Протоград
©

Още в началото на разкопките в Протоград археолозите се натъкнаха на уникални сведения за живота от преди повече от 6000 години. Работещите с ръководителя на екипа доц. Явор Бояджиев на древната могила до пазарджишкото село Юнаците, разкриха дъно от съд, на който има врязани знаци. Те оформят символична фигура, а изображенията напомнят плочката от село Градешница, пише "Стандарт".

Първите версии са, че това е начало на писменост. Според археолозите става дума за древни букви, които са символи между писменост и изображения, оформящи силуета на жена. Това е сбор от графични знаци, които са по-близо до писаното слово, отколкото до изобразителното, е първата версия на откривателите. Уникален планински кристал, открит тези дни, също ще подлежи на внимателно изследване. Това е един от най-твърдите материали и е сложен от технологична гледна точка, но може би е представлявал вид свредел, коментира археологът Бояджиев.

Разкопките през този сезон на праисторическото място, за което вече се твърди, че е било един от най-старите градове в Европа, ще продължат до началото на октомври. Те станаха възможни, след като правителството осигури 20 000 лева и ги преведе по сметката на регионалния исторически музей в Пазарджик.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1501 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини