НОИ и сръбската осигурителна институция подписаха споразумение за електронен обмен на данни

  • 17 октомври 2024 13:59

  • 107
  • 0
НОИ и сръбската осигурителна институция подписаха споразумение за електронен обмен на данни
© Pixabay

Националният осигурителен институт (НОИ) и Републиканският фонд за пенсионно и инвалидно осигуряване (РФПИО) на Република Сърбия подписаха Споразумение за електронен обмен на данни в областта на пенсионното и инвалидното осигуряване и Техническо споразумение към него, съобщиха от пресцентъра на НОИ.

На официална среща в сръбската столица Белград от българска страна документите бяха подписани от изпълняващият функциите управител на НОИ Весела Караиванова-Начева, а от страна на домакините подписа си под тях сложи Реля Огненович, директор на фонда.

„Добрите взаимоотношения между двете институции съществуват отдавна и изразявам задоволството си, че чрез подписване на споразумението за електронен обмен на данни продължаваме ползотворното сътрудничество и напред във времето. Споразумението улеснява обмена на данни относно изплащането на пенсиите в двете държави, гарантирайки защитата на личните данни съгласно регламента на Европа и защитена информационна връзка“, заяви по време на церемонията Весела Караиванова-Начева. 

НОИ с информация за новия ред за изчисляване на ПОБ след работа в чужбина

„Административното споразумение ускорява процеса по реализиране на обезщетенията, намалява административните разходи и предотвратява риска от неоснователни плащания.“, допълни г-жа Караиванова.

От своя страна директорът на РФПИО напомни, че сътрудничеството между двете осигурителни институции датира отдавна. Той посочи, че благодарение на подписаното споразумение ще се избегнат грешките при плащане, ще се ускори обменът на данните и ще се избегнат ненужните финансови разходи.

Подписаното споразумение урежда електронния обмен на данни в областта на социалните плащания, което е от съществено значение за прилагането на Спогодбата между Република България и Република Сърбия за социална сигурност и Административното споразумение към нея. Фокусът в него е поставен върху целта и начина на обмен, вида и обхвата на обменяните данни, ефективното управление на информацията и начина на нейната защита, както и върху отговорността при нарушаване на действащите разпоредби.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини