В с. Узунджово не трябва да пускат овце и кози извън фермите си заради огнище на шарка

  • 17 октомври 2024 11:23

  • 155
  • 0
В с. Узунджово не трябва да пускат овце и кози извън фермите си заради огнище на шарка
© Pixabay

Кметът на хасковското село Узунджово Димитър Ничев е издал заповед, с която забранява на животновъдите от населеното място, които отглеждат кози и овце, да ги пускат извън фермите. Кметът съобщи за БТА, че забраната му е вследствие на констатирано в селото огнище на шарка по дребните преживни животни, за което Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува официално съобщение на интернет сайта си. От него става известно, че в засегнатия обект се отглеждат 307 овце и 217 кози.

Съгласно правилата на европейското и националното законодателство следва хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта, съобщават от БАБХ. Най-вероятно към умъртвяване на животните в заразената ферма ще се пристъпи още днес, каза кметът на селото.

Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети и според експертите смъртността при него при дребните преживни животни е над 70 процента.

В село Узунджово има още четирима животновъди, които отглеждат в стопанствата си овце и кози, уточни кметът на населеното място Димитър Ничев.

Заради констатираното огнище на заразата е определена трикилометрова предпазна зона около фермата. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона около огнището. В нея влизат селата Стамболийски, Подкрепа, Стойково, Родопи, Александрово, Нова Надежда, Любеново, Динево и град Хасково. Зоната обхваща и село Константиново от община Симеоновград, димитровградските села: Воден, Черногорово, Брод, Златно поле, Райново, Крепост, както и общинският център Димитровград.

Последвайте канала на

Десислава Станева
155 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини