Две кандидатури от Габрово ще се състезават в областния кръг на системата „Живи човешки съкровища“

  • 16 октомври 2024 14:54

  • 177
  • 0
Две кандидатури от Габрово ще се състезават в областния кръг на системата „Живи човешки съкровища“
© Bulphoto (архив)

Две кандидатури ще се състезават в областния кръг на системата „Живи човешки съкровища“, съобщиха от Областна администрация – Габрово.

В рамките на обявения срок до 15 октомври, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ е подал предложението „Сладкият аромат на наследството. Боян Минчев – майсторът шекерджия“, а Народно читалище „Зора-1872”, кв. Нова Махала – „Изработване на нож „Сойка” от потомствен майстор-ножар Георги Мантов”. И двете кандидатури представят знания и умения от нашия край, свързани с два традиционни занаята – шекердийство и ножарство, съобщават от институцията, съобщава БТА. 

Областният управител Мария Башева-Венкова е сформирала петчленна експертна комисия, в която участват представители на музеи в Габрово, Дряново и Трявна и която се председателства от гл. ас. д-р Ива Станоева в Института  за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. До края на следващата седмица комисията ще заседава и излъчи една от двете кандидатури, която да продължи в националния етап, посочват от Областна администрация – Габрово. 

Турската първа дама представи изложба с анадолски текстил в Ню Йорк

Националната системата „Живи човешки съкровища“ цели опазване на нематериалното културно наследство и тяхното предаване на следващите поколения. Процедурата се извършва в два етапа - областен и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в сферата на нематериалното културно наследство. Предлаганите за вписване дейности или умения трябва да са от сферите на проявление на нематериалното културно наследство, съгласно Националния регистър на нематериалното културно наследство на Република България, сочи справка в уеб страницата на Министерство на културата. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини