Хиляди скочиха във Фейсбук: Помилвайте Йордан Опиц!

  • 14 септември 2012 06:20

  • 6692
  • 23
Хиляди скочиха във Фейсбук: Помилвайте Йордан Опиц!
©

"Застанах пред вратата, изведнъж едното крило се отворя с трясък... Той скочи пред мен на метър и половина, приклекна, с 40-сантиметрова отвертка в ръка. След това се изправи, като на старта на бягане 100 м. Извадих пищова и тогава гръмнах".

Така Йордан Опиц описва станалото на 5 февруари 2007 г. - деня, в който животът му се обръща на 180 градуса. Опиц прострелва смъртоносно влезлия в дома му крадец - 25-годишния наркоман Мариан Янчев, който е задържан 92 пъти от полицията. След две съдебни инстанции и последната - Върховния касационен съд (ВКС) - го осъди на 5 г. затвор за умишлено убийство. Веднага след новината фейсбук прегря и преля от гневни коментари. До вчера следобед 2800 души защитиха Опиц и дори поискаха вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на да го помилва, пише в. "Стандарт". "Трябва да е национален герой, а не да гние в затвора", гласят постингите в мрежата.

Опиц живее в очакване на Темида да реши съдбата му вече 5,5 г. Първоначално е осъден от Софийски градски съд (СГС) на 10 г., присъдата е потвърдена и от апелативен съд. ВКС връща делото на първа инстанция. Причината - не е търсена друга версия за смъртта на крадеца.

"При второто минаване на делото всички магистрати използват като основа решението на първия състав в СГС. Същите мотиви, едно към едно преписани, само е сменена датата и съставът", възмутен е Опиц. "Всичко по това дело е манипулирано. Десетки експерти ми казаха, че газов пистолет не може да има такава взривна сила, която да накара сачмата да мине през фланела, кожа, вътрешни органи и да заседне в левия хълбок", твърди зографът. И вярва, че всички доказателства по делото са измислени, за да получат близките на убития "кръвнина" от 300 000 лв.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6692 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2012.09.28 | 17:07

23
Спрете издевателствата над колегата Опиц. Как може да е виновен човек защитаващ дома, честа и живота на семейството си? Ей, г-н плоскоглав, беловлас и плямпащ простотии гербер - дето стоиш до Цачева в НС. Още ли смяташ, че "...българинът по начало е кръвожаден" и затова трябва да е бит, краден, насилван, тормозен, колен, застрелван, осакатяван ...? За това ли те избрахме, да ни унижаваш, жалък мизерник!!!
Тишоо

2012.09.28 | 17:06

22
Ако в дома ми влезе крадец го чака същата участ. От страх ще го убия даже пък после нека ме съдят всеки би постъпил така . Пълен абсурд ще е ако осъдят човека :(((
Време е за ЛИНЧ

2012.09.28 | 17:06

21
Не бих казал че този човек трябва да бъде помилван, просто трябва да бъде оневинен затова че е действал при самоотбрана. Помилването е за престъпници и то само за осъзналите се че са извършили нещо нередно.
Ares

2012.09.28 | 17:04

20
Значи, ако убиеш наркоман, който ти е влезнал в къщата затвор, а ако той те убие няма, така ли?

2012.09.19 | 14:56

11
Точно така в Абсурдистан всичко е възможно!
Иво

2012.09.28 | 17:03

19
Влезе ли ти някой в къщата го трепеш като куче, точка по въпроса!

2012.09.28 | 17:02

18
Много правилно е осъден. Нарушил е много закони - да лежи. Туй българите наистина сме като стадо...
ВСИЧКО СИ ИМА ЛОГИКА И ТОВА ЧЕ ВИЕ НЕ Я ВИЖДАТЕ НЕ

2012.09.24 | 00:34

17
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НАЙ-ЛОГИЧНО Е ДА МУ ДАДАТ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА И ГЛОБА ОТ 300 000 ЛЕВА - ТОВА АБСОЛЮТНО ЗАДОВОЛЯВА ИЩЦИТЕ ПО ДЕЛОТО - КРЪВОЖАДНИТЕ РОДИТЕЛИ (КОИТО СИ ЗНАЯТ ЛАЙНОТО МНОГО ДОБРЕ) ИСКАТ ЗАТВОР А АДВОКАТА ИМ СИ ИСКА СВОЯ ХОНОРАР ЩЕ ТИКНАТ ЧОВЕКА В ЗАТВОРА И ЩЕ МУ ВЗЕМАТ КАКВОТО ИМА . ЩЕ ГО ПРАДАДАТ А С ПАРИТЕ ЩЕ ПЛАТЯТ ХОНОРАРА НА АДВОКАТА , КОЙТО РАЗБИРА СЕ Е МНОГО СИЛЕН И ВЛИЯТЕЛЕН - ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДИЛ КАК ЕДИН АДВОКАТ Е СИЛЕН А КАК ДРУГ Е СЛАБ - В НАЧАЛОТО СМЯТАХ ЧЕ ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ КРАСНОРЕЧИЕТО И ПОЗНАВАНЕТО НА ЗАКОНА НО НЕ СЛЕД ДЪЛГО А И ОТ ЛИЧЕН ОПИТ СЕ УБЕДИХ ЧЕ СИЛАТА НА АДВОКАТИТЕ СЕ МЕРИ НЕ С ПОЗНАНИЕТО НА ЗАКОНА А С НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ ВРЪЗКИ , КОИТО ИМА СЪСС СЪДИИ ПРОКУРОРИ СЛЕДОВАТЕЛИ ТЕ СА ЕДНА ГОЛЯМА МАФИЯ ОБВЪРЗАНИ НАВЪРЗАНИ ОПЛЕТЕНИ ЗАПЛЕТЕНИ - СЕГА СТАВА ЛИ ВИ ЯСНО ЗАЩО Е НАЙ ЛОГИЧНО ДА ГО ОСЪДЯТ - ЗАЩОТО АДВОКАТА ЩЕ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБАТА НА ИМОТА НА ПОДСЪДИМИЯ И ЧАКА НА ТЯХ СЪДИЯТА НА СВОЙ РЕД ЧАКА СВОЯ ДЯЛ ОТ ГРАБЕЖА ОТ АДВОКАТА НА ИЩЦИТЕ И АКО "СИЛНИЯ" АДВОКАТ ЗАГУБИ ДЕЛОТО ГУБИ И СЪДИЯТА , КАКТО И ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА ЗНАМ ГО СЪС СИГУРНОСТ ТОВА - ПОЗНАВАМ АДВОКАТИ , В КОМБИНА С ПРОКУРОРИ И СЪДИИ - И ТО С РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ ПОМЕЖДУ СИ ЗА ТОВА МИ Е ЯСНО ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕЧЕЦ ПОПАДНАЛ НА ПРИЦЕЛА ИМ Е ОБРЕЧЕН КАТО СЕ ДЪРПА И СЪПРОТИВЛЯВА САМО УДЪЛЖАВА АГОНИЯТА СИ МИСЛЯ ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТТЪРВЕ САМО НА ОНЯ СВЯТ НО ЗА ДА ПОЛУЧИ ПОКОЙ ДУШАТА МУ ТРЯБВА ДА ПОВТОРИ СЛУЧКАТА ЗА КОЯТО ГО СЪДЯТ САМОЧЕ ТОЗИ ПЪТ СЪС СВОИТЕ МЪЧИТЕЛИ - СЪДИЯТА , СЛЕДОВАТЕЛЯ И АДВОКАТА ПРОКУРОРА - КОИТО СПОРЕД МЕН СА НАЙ-ВИНОВНИ ИМАТ ХОРАТА ЕДНА ПРИКАЗКА " ЩЕ УБИЕШ ЖИВОТНО , А ЩЕ ЛЕЖИШ ЧОВЕК"
xp

2012.09.24 | 00:34

16
значи най-добре в тази държава е да си наркоман, престъпник и циганин. ако си нормален гражданин горко ти.
Екстремист

2012.09.24 | 00:34

15
Той хубаво е пречукал копелето ама вместо да зарови трупа на тоя боклук в някоя гора, той е направил грешката да звъни в полицията. Няма труп няма убийство. Просто е. Кучето влиза да краде ами естествено че трябва да бъде екзекутирано. Такива крадливи говеда трябва да се разстрелват на часа, щом е влязъл в чужда собственост да краде бум куршума и в гората. В ада да му мислят. Пуснете човека на свобода мамицата ви съдийска.
Longshot

2012.09.24 | 00:34

12
Е това е цялата работа. Ако ти се наложи да стреляш по някого в България, то гледай да го убиеш. След това го копаеш някъде и толкоз. Стигнеш ли до полиция и съдебна система, край с теб. А всички тези които се възмущават от Българския съд - вие от колко време живеете в тая държава? Законите в България не предвиждат защита на личността или частната собственост. Ако убиеш някой, без значение как и при какви обстоятелства, и те хванат - лежиш в затвора. Има два начина да се измъкнеш - да си платиш или да имаш връзки. Системата е действала така през последните 20 години, ще действа така сигурно още двайсет. Ако искате да се промени, без бой и кървища няма да стане.
Гог

2012.09.24 | 00:34

14
А на пияните убийци на пътя които карат с висока скорост(понякога даже и без книжка) само условни присъди, но ако някой наркоман ти влезе в къщата и го убиеш за да се защитиш(макар че и аз адски много се съмнявам че с газов пистолет от няколко метра можеш да убиеш, не са ли извикали някой експерт на това дело да каже как стават нещата?) отиваш в затвора,живота ти се съсипва и на всичкото отгоре трябва и пари да дадеш на семейството,което така "добре" е възпитало детето си.Жалка работа наистина. Как да ти се живее в подобна държава където само престъпниците и измамниците могат да успеят?Останалите честни хора само ги тъпчат и лъжат за жълти стотинки :( Нека някоя организация направи подписка за освобождаването на Опиц и промяна в закона за частната собственост. Не забравяйте,че това може да се случи на всеки от нас. Бихте ли искали заради някаква отрепка да лежите в затвора,живота ви едва ли не да свърши само защото закона не ви дава право да се защитите достойно?

Добави коментар

Водещи новини