АПИ: Плановете за зимно поддържане пътя са разработени, шофьорите да подготвят колите си

  • 09 октомври 2024 13:52

  • 234
  • 0
АПИ: Плановете за зимно поддържане пътя са разработени, шофьорите да подготвят колите си
© Pixabay

27 областни пътни управления в страната са разработили плановете за зимно поддържане на републиканските пътища за Зима 2024/2025 г.

Те са представени в централната администрация на Агенция „Пътна инфраструктура“ за преглед и след утвърждаването им ще бъдат предоставени на пътноподдържащите фирми за подготовка на конкретните оперативни планове по райони, които ще включват съответния брой снегорини, суровини – сол, пясък, луга, калциев двухлорид и т. н.

По указание на Управителния съвет на АПИ пътните управления са направили анализ на натовареността на участъците, така че нивото за поддържане и времето за реакция и почистване на трасето при снеговалеж да е съобразено с интензивността на трафика по него.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Очаква се в периода 1-15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия, да бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна.

Ако прогнозите на синоптиците предвидят трайно понижение на температурите е възможно зимното поддържане във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, да бъде въведено и по-рано.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата. По прогнозни данни в бюджета на АПИ за зимното поддържане на около 20 000 км републикански пътища - от ноември до април, са предвидени около 100 млн. лв.

До петък ще се извършва подмяна на мантинела в участък от АМ "Тракия", шофьорите да се движат с повишено внимание

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение през зимните месеци, да не чакат първите минусови температури, и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени своевременно за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Както всяка година и тази през ноември предстоят регионални срещи за готовността за зимата, в които ще участват представители на различните институции - Пътна полиция, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ИА „Автомобилна администрация“ и др.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини