Инициативата "Град като хората" създава нови градски мебели със зелено послание

  • 04 октомври 2024 15:30

  • 3088
  • 0
Инициативата "Град като хората" създава нови градски мебели  със зелено послание
©

Четвъртото издание на инициативата „Град като хората“ на Банка ДСК създава нови градски мебели със зелено послание от излезли от употреба банкови карти. Като банка на всеки трети българин, Банка ДСК ежедневно събира голямо количество излезли от употреба дебитни и кредитни пластики, които съдържат пластмаса и метали, и преминават през процес по деактивиране и шредиране, следвайки необходимите мерки за защита на личните данни и финансовата информация на клиентите. Затова тази година банката обединява различни партньори, за да намери решение за превръщане на трудно рециклируемите карти в красиви и удобни градски мебели, с които да бъде облагородено пространството зад Национална библиотека “Св. Св. Климент Охридски”, където в момента няма обособени места за сядане.

Проектът беше представен на публично събитие в Национална художествена академия пред граждани, институции и експерти в сферата на устойчивото развитие, градския дизайн и архитектура.

„Банковите карти са едно неизменно удобство в джоба на всеки съвременен градски човек. Те са трудни за рециклиране, но с тази инициатива успяхме да намерим решение за продължаването на техния живот като нещо красиво и удобно, което да се ползва от целия град.“, обяснява мотивацията зад проекта Надя Христофорова, главен експерт „ПР и Комуникации“ в Банка ДСК. „Надяваме се с тази кампания да дадем един добър пример за управлението на ресурси, тъй като тя въплъщава всички стратегически цели в политиките за корпоративната социална отговорност и ESG на Банка ДСК."

Проектът обединява екипът на Район „Оборище” на Столична община, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и Национална художествена академия, заедно с които е определена бъдещата локация на иновативните градски мебели. Автори на дизайна и технологията за преизползване на картите са градските експерти от Агенция Имп-Акт и творческото студио Woood, познати с много инициативи за градско развитие. На публичното представяне на проекта те представиха идейната концепция и процеса зад градската намеса и обсъдиха материалите, дизайна и разположението на мебелите с кмета и главния архитект на Район Оборище, представители на Българската федерация по петанк, които използват активно пространството, Съюзът на урбанистите в България, преподаватели от НХА в катедри “Дизайн на детската среда” и “Индустриален дизайн”, студио Place.Make, участвали в разработването на Наредбата за градска среда на София, и други граждани и експерти.

Новите градски мебели с кауза и практично предназначение ще бъдат разположени в пространството на ъгъла на ул. Оборище и ул. Кракра зад Националната библиотека. Целта им е да стимулират хората да прекарват повече приятно време навън и да служат на традиционните ползватели на парка, сред които са читателите на Националната библиотека, любителите на петанк, възпитаниците на Национална художествена академия и всички посетители на Докторската градина.

„Избраната локация е много подходяща и е чудесно, че отново ще върнем гражданите в това емблематично пространство. Подкрепям проекта, не само заради научните ми интереси в сферата на архитектурата, рециклирането на материали и преизползването на ресурси, но и заради обживяването на мястото, което сега е отделено от Докторската градина посредством ул. “Кракра.”, подчерта гл.ас. д-р арх. Владимир Колев, преподавател в Катедра “Технология на архитектурата” в УАСГ и главен архитект на Район „Оборище”.

Дизайнът на мебелите е вдъхновен от най-посещаваните и модерни градски пространства в Европа и следва природните прости и обли форми на камък. Авторите залагат на модерен и изчистен дизайн, който предлага разнообразна функция и би стоял естествено и непринудено в градската и паркова среда на София.

„Всички искаме да живеем и работим в град с бъдеще, който има комфорт и естетика, но и преизползва интелигентно ресурсите си и затваря кръга. Затова мотото на настоящия ни проект е „За съвременен град като хората“, защото вярваме, че мебелите от преизползвани материали са една малка стъпка с голямо послание за ценностите на съвременния град.”, поясни Адрияна Михайлова, управител на Агенция Имп-Акт.

По дизайна и реализацията на тазгодишния проект “Град като хората” работи творческото ателие Woood, което става известно са с работата си за модния гигант Louis Vuitton в Париж, Токио, Лондон и други столици по света, и има редица реализирани проекти в Грузия, Мароко, ЮАР и цяла Европа. Георги Комсалов, основател на творческо ателие Woood, представи спецификите на техническите процеси - предварителната обработка на картите, изборът на екологично чистия материал Jesmonite и начин на отливане на формите, така че да се постигне ергономичен, функционален и удобен дизайн. Всички експерти и граждани могат да се запознаят с презентацията на проекта в социалните мрежи на Банка ДСК и да изпращат своите коментари, предложения и препоръки на e-mail: hi@imp-act.agency до 17 октомври 2024 г.

Инициативата “Град като хората” е един от ключовите проекти от платформата за социална отговорност “Банка ДСК помага” и стартира през 2021 г., когато преобразява един централен, но неприветлив подлез на бул. България в красиво място за улично изкуство с послание към минувачите. През следваща година банката облагородява едно изоставено баскетболно игрище с впечатляващ графит на артиста GLOW, a през 2023 г. е създадено едно атрактивно и образователно градско място в центъра на Варна, което учи най-малките участници в движението на безопасно придвижване.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
3088 0

Водещи новини