Близките на моряците от „Св.Николай” със собствено разследване (обновена + снимки)

  • 13 септември 2012 12:38

  • 1002
  • 2
Близките на моряците от „Св.Николай”  със собствено разследване (обновена + снимки)
© Булфото

Близките на арестуваните моряци от кораба „Св.Николай”, на който преди месец испанската полиция откри няколко тона кокаин, дадоха изявление пред медиите.

През последните седмици те се въздържаха от всякакви коментари. Във вторник роднините имаха среща с Дойчин Дойчев, управител на фирмата „Сийборн Трейд“, която менажира плавателния съд.

Припомняме ви, че срещу Дойчев спецпрокуратурата повдигна обвинение за организиране на престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици. След 72 часа задържане обаче той беше пуснат на свобода.

Корабът „Св. Николай", плаващ под български флаг, беше задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания.

"Дори близките ни да получат осъдителни присъди, за нас те ще си останат невинни", заявиха роднините на задържаните в Испания моряци. По техни думи в задържането на моряците има твърде много неуточнени неща. Поради тази причина успоредно с официалното разследване те също са провели свое. Оказало се, че има много неточности, които по една или друга причина не са уточнени от официалните власти. По думите на Ивелина Атанасова, съпруга на един от задържаните, ако се проследи историята на кораба „Св. Николай”, става ясно, че има неясни моменти. Тя посочи, че корабът първоначално се е казвал „Бургас 3”. Той е бил на фирмата „Новета”, а след като е преименуван корабът на „Св. Николай” собствеността се поема от фирма „Нордпул”, като седалищата и на двете фирми е в Лондон. В двете фирми, съдружници са Дойчин Дойчев и неговите партньори от „Борд Марин” ООД. Чартьор на кораба се явява фирма „Привиати”, която е регистрирана в Британските Вирджински острови, а собственик на фирмата се явява Нотингам холдинг, чийто представител е Джеймс Андерсън. Същият е англичанин с паспорт от ЮАР, който обаче до този момент не е бил разпитван от властите, според информацията на близките.

Ивелина Атанасова посочи, че мениджър на фирмата е именно Андерсън. Корабът е бил отдаден на таен чартър, като фирмата „Привиати” е чартьор на кораба от месец март, когато всъщност Дойчев е сключил договор с него в град Кейптаун, ЮАР. Същата тази фирма е чартьор и на кораба „Св. Георги”.

Ивелина Атанасова посочи, че в края на месец юни в Гана е качен окончателно целият екипаж. Тогава корабът получава направление запад, като се отправя към бреговете на Бразилия, но без точно направление за пристанище, защото такова се очаква да бъде подадено от фирмата чартьор. По-късно корабът се насочва към бреговете на френска Гвиана, отново без направление. Това според Дойчин Дойчев е било напълно нормално, като по негови думи, корабът е стоял край бреговете на Бразилия 2 дни, след което следва нареждане от чартьора си да следва обратния курс към Кабо Верде за бункироване, без да е била натоварена никаква стока. На въпрос дали е бил изключван сателитният телефон на кораба Дойчев заявил, че това не се е случвало нито веднъж, като освен това корабът не е губил връзка нито за секунда.

Когато корабът стига до бреговете на Кабо Верде се извършва и преименуването на кораба, както и подписването на договорите с новите собственици.

По думи на Антоанета Николова, съпруга на боцмана Иван Николов, до този момент на моряците не са били изплащани, никакви възнаграждения.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1002 2

Коментари 2

Добави коментар
Стършела

2012.09.15 | 10:13

2
Защо не ги попитат, мъжете им (корабните специалисти),защо ги изгониха от предишните им фирми! Защо са опрели до Д.Дойчев? Защото никой не ги ще...Бог отдава всекиму дължимото.

2012.09.14 | 08:38

1
Кокаин Боевски ги издаде какво има да разследвате !

Добави коментар

Водещи новини