Полицията засила мерките за сигурност за първия учебен ден

  • 12 септември 2012 21:13

  • 472
  • 0
Полицията засила мерките за сигурност за първия учебен ден
©

Около всички училища, детските градини, натоварените и опасни пътни участъци, кръстовища и пешеходни пътеки в област Велико Търново ще има засилено полицейско присъствие за първия учебен ден. 30 полицейски служители ще дежурят идния понеделник, за да гарантират безопасността в района на учебните заведения в рамките на общината.

Служители на областната дирекция на МВР са провели срещи с областния управител, с кметове на населени места и директори на училища, за набелязване на съвместни действия за провеждането и организирането на първия учебен ден, каза на брифинг днес гл. инсп. Николай Иванов, началник сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР.

Преди началото на учебната година, от пътна полиция са извършили 96 охранителни обследвания и проверки на училища и 101 в детски заведения на територията на областта. Подробно са обследвани системите за физическа охрана, пропускателния режим, целостта на оградите, обезопасяването и видеонаблюдение в училищата, хоризонталната маркировка и препятствията в района на учебните заведения. Ще бъдат изготвени седмични графици за засилено полицейско присъствие в областта на учебните заведения и в пиковите часове на деня, допълни началникът на КАТ във Велико Търново. Констатирани са 209 пропуска и несъответствия в системите за физическа защита и сигурност на учебни заведения и 97 на детски заведения. Изготвени са 135 уведомителни писма, които ще бъдат изпратени до компетентните органи за отстраняване на пропуските. Непосредствено преди първия учебен ден, ще бъдат извършвани проверки в училищата за продажба на алкохол и цигари, както и за наличието на взривни устройства.

26 деца и юноши са пострадали при тежки катастрофи в областта през миналата година, 14 от които са пешеходци. 11 са тежките катастрофи, случили се на територията на областта от началото на тази година. За щастие загинали няма.

Най-застрашените участници в движението са децата и пешеходците, припомни гл. инсп. Иванов. По думите му голяма част от малчуганите пресичат неправилно, защото са оставени без надзор от своите родители. Най-опасните участъци в града според инспектора са районите около училищата „Патриарх Евтимий”, „Бачо Киро”, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия и Спортното училище „Г. С. Раковски”.
 

Последвайте канала на

472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини