Въвеждат нови правила за излезлите от употреба гуми

  • 12 септември 2012 17:51

  • 1029
  • 0
Въвеждат нови правила за излезлите от употреба гуми
©

С отговорностите за събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на излезли от употреба гуми ще бъдат натоварени дистрибуторите и търговци на гуми. Тези изисквания залегнаха в нова наредба, която бе приета днес от Министерски съвет.

Целта на документа е да се избягва липсата на отговорност при наличие на пуснати на пазара гуми.

В действащото законодателство на Европейския съюз няма нормативен акт, уреждащ отношенията, свързани с дейностите по събиране, транспортиране, временно съхраняване и оползотворяване на излезлите от употреба гуми, уточняват от правителствената пресслужба. В Проекта на Наредбата са взети предвид изискванията на новата Рамкова директива на ЕС за отпадъците, които са въведени в новия Закон за управление на отпадъците, пише economymagazine.bg.

За насърчаването на материалното оползотворяване на излезлите от употреба гуми са въведени цели по рециклиране и регенериране на излезли от употреба гуми. Те ще се постигат поетапно до 2020 г. Целта е да се осигури възможност за развитие на производства, чиято основна суровина са материалите, получени от излезли от употреба гуми.

По този начин ще се увеличат количествата на рециклираните отпадъци и ще се намали количеството на използваните ресурси в страната, което е една от основните цели по отношение на политиката по управление на отпадъците на всяка страна членка на ЕС, се казва в съобщението на МС.

Последвайте канала на

1029 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини