Сух режим заплашва област Добрич заради дългове

  • 12 септември 2012 17:10

  • 534
  • 0
Сух режим заплашва област Добрич заради дългове
©

Заради дълговете на Вик-Добрич към Енерго-Про ЕАД област Добрич е заплашена от сух режим. Борчовете възлизат на над 3,7 милиона лева, а заедно с текущите сметки надхвърлят 5 милиона лева. От Енергото днес предупредиха, че поради натрупани стари задължения за консумирана електроенергия, ще бъде спрян токът на обекти на ВиК-Добрич, което ще доведе до сух режим за региона, информира "Дарик".

Според изготвен график първоначално прекъсването на тока ще се извърши на 13, 18 и 20 септември, от 00:00 часа до 24:00часа.

„Дългът постоянно нараства и компанията е принудена да пристъпи към прекъсване на електрозахранването на обекти на водното дружество, което ще доведе до нарушаване на нормалното водоподаване в Добрич. Съобразяваме се с първия учебен ден и няма да прекъсваме захранването на 17 септември, но не можем да продължим да кредитираме ВиК-Добрич", се казва в прессъобщение на Енерго-Про.

Шефът на ВиК Дамян Калчев заяви, че при тях не е получен никакъв график и не е ясно кои от всичките над 50 техни обекта ще останат без ток. При всички положения обаче било ясно, че ще има воден режим и то не само в Добрич. „По текущите сметки ежедневно превеждаме пари, например днес сме внесли 50 000 лева. ВиК обаче няма възможност да погаси дълга наведнъж", заяви Калчев.

ВиК има да взема около 10 милиона лева от абонати, които не си плащат водата. Според Калчев ако тези дългове бъдат погасени, няма да съществува проблемът с Енергото. ВиК не разполага с водоноски, такива се наемат само в краен случай от други фирми, каза още Дамян Калчев. Засега не е ясно и как ще функционират болничните и социалните заведения при воден режим.

Последвайте канала на

534 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини