Топадвокат Валя Гигова: Този ВСС не може да се ползва с доверие

  • 18 септември 2024 11:05

  • 340
  • 0
Топадвокат Валя Гигова: Този ВСС не може да се ползва с доверие
© бтв

Валя Гигова е известен адвокат, зам.-председател е на Висшия адвокатски съвет и научен секретар на Центъра за обучение на адвокати.

Може би знаково в деня на Вярата, Надеждата и Любовта Висшият адвокатски съвет призова членовете на ВСС да не номинират и да не избират главен прокурор, независимо от възобновената процедура и формалната възможност да го направят. Не защото не ни трябва нов главен прокурор, а защото

такъв избор се прави от орган, който има огромен авторитет и народът му вярва безрезервно.

Този ВСС не може да се ползва с доверие, не само защото е с изтекъл отдавна мандат, а защото участва в избора и освобождаването на Гешев, което само по себе си беше скандал. Особено в тези неправни времена, след всички разкрития и скандали за "евра", "нотариуси" и пр., които като всяко нещо у нас се оказаха за "три дни".

Не може всички органи в тази държава да бездействат

и нещо да се случи от само себе си, "ей така". Не може да не се свикват събрания на съдии, прокурори и следователи, които да изберат своите представители във ВСС след като законът повелява и всички искаме нов. На ход са председателите на върховните съдилища и и.ф. на главен прокурор. И защо мълчат? Не може вече трето или четвърто Народно събрание да не може да избере своите представители във ВСС и това с лека ръка да бъде отминато.

Това е отказ за изпълнение на възложени с Конституцията правомощия и в никоя държава това нямаше да е обществено търпимо.

В нормална държавата цялата правна общност и цялото общество щеше да се обедини в името на правото, което трябва да ни е и любов, и вяра, и надежда. В нормалните държави, обаче. А тук? Вяра ли, любов ли, надежда ли нямаме?

 

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
340 0

Свързани новини

Водещи новини