Специализираните автобуси У1 и У2 возят деца до 4 столични училища

  • 16 септември 2024 07:30

  • 609
  • 0
Специализираните автобуси У1 и У2 возят деца до 4 столични училища
© Novini.bg/ Canva

Учениците от няколко училища в столицата ще продължат да използват специализираните автобуси У1 и У2 до училище, пуснати в експлоатация предни години. След серия от по-кратки тестови периоди, които потвърдиха нуждата от общинската услуга, проектът ще се реализира и през започващата учебна година.

Услугата улеснява родители и деца от над 11 квартала в столицата, сред които ж.к. Красна поляна, част от ж.к. „Люлин“, „Света Троица“, „Банишора“, „Гевгелийски" и други.

Автобусните линии стигат до 18-о СУ “Уилям Гладстон”, 32-ро СУ “Свети Климент Охридски”, 134-то „Димчо Дебелянов“, 46-то „Константин Фотинов“.

Честит първи учебен ден! 58 000 първолаци прекрачват училищния праг

Автобусите функционират като част от мрежата на градския транспорт и могат да се използват с приоритет от ученици, особено от малките класове, които често иначе са водени от родителите си с автомобили, уточняват от Столичната община.
Целта на общинската услуга е:

  • да подобри качеството на въздуха в района; 
  • да намали засиления трафик в централните части на града; 
  • да намали, особено сутрин в пиковите часове, задръстванията около училищата, предизвикани от леки автомобили, превозващи ученици; 
  • да намали високите концентрации на вредни емисии във въздуха около училищата, които са вследствие на работещи на място двигатели на автомобилите, довеждащи учениците.

В основната си част маршрутите остават същите като от предходната учебна година.
Налага се лека корекция на маршрута на автобус У2, поради настоящия ремонт по ул. “Опълченска”.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
609 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини