12 млрд. лв не достигат за канализация

  • 12 септември 2012 06:18

  • 1399
  • 0
12 млрд. лв не достигат за канализация
©

Луксозни квартали без канализация; отпадни води по тръбите, та в морето; села със септични ями и тук-там герани. В 21-ви век половин България все още ползва архаични ВиК съоръжения, а мръсната вода се излива в реки, дерета и в морето, без да се пречиства, пише в. Труд.

От няколко години надеждата за решаване на проблема е свързана с парите от Европейския съюз. С всяка следваща амбициите на държавата и общините стават все по-големи, въпреки че досега нито централната, нито местните власти са показали, че могат да използват рационално и ефективно европейските средства. Напротив - съществува реален риск част от отпуснатите на страната ни 2,5 млрд. лв. по действащата програма "Околна среда" да не бъдат усвоени. Но това не пречи на държавата и общините да слагат тигана на огъня за следващия програмен период и да правят грандиозни планове за времето от 2014 г. до 2020 г.

Екоминистерството и местните власти са амбицирани да получат от ЕС 6 млрд. лв. за този период. Доста по-скромен в прогнозите си е министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, според когото България ще получи от Брюксел 2 млрд. лв. за ВиК сектора.

И в двата случая обаче средствата са недостатъчни - според изчисленията на правителството са нужни между 13 и 43 млрд. лв., за да се приведе ВиК секторът у нас в европейски вид. Само за канализация и пречиствателни станции трябват 10-14,2 млрд. лв.

Ясно е, че парите от еврофондовете няма да стигнат дори за програмата минимум. А недостигът на 8-12 млрд. лв. само за канали ще трябва да се покрие от джоба на потребителите чрез цената на водата.

Проблемът далеч не опира само до по-малките населени места - дори в София 30% от града няма канализация, а плановете на общината са тази "придобивка" да огрее навсякъде най-рано към 2020 г. От 2006 г. до 2012 г. в града са построени само 84 км канали и 234 км водопроводи. "През 2006 г. нямаше нито един проект за канализация, а сега за 90% от територията без съоръжения има изготвени документи", обяснява свършеното зам.-кметицата Ирина Савина.

Досега общината е спечелила финансиране от ЕС по 7 проекта за 160 млн. лв., но е приключен само един за 1,5 млн. Останалите се изпълняват, а крайният срок е 2014 г. Тогава се очаква да има цялостна канализация в кв. "Овча купел", кв. "Горна баня", Банкя. В напреднала фаза са проекти за канализация в "Надежда" 3-та и 4-та част, "Илиянци", "Горубляне", "Модерно предградие", "Симеоново", "Суходол". В начална фаза на изпълнение са проектите за престижните квартали от Витошката яка. София се готви да кандидатства за следващия период на програма "Околна среда" със 17 проекта за 695 млн. лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
1399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини