Глоба до 300 лв. грози шофьори, които не съдействат на НСО

  • 11 септември 2012 21:10

  • 1351
  • 2
Глоба до 300 лв. грози шофьори, които не съдействат на НСО
©

НСО ще има право да глобява  шофьорите до  300 лв, ако те не отбият автомобилите си при звуков и светлинен сигнал за минаващ кортеж. Това е записано в закова за Национална служба „Охрана”, който вече е публикуван на сайта на правителството и предстои да бъде обсъден.

Кортежи на държавната охрана не рядко попадат в инциденти, а гардовете често биват обвинявани и за превишаване на правата им. В новите текстове има и глоба за фирми и физически лица, които не предоставят безвъзмездно информация и не съдействат на НСО. Санкцията в такива случаи ще е до 200 лева.

До 2 000 лева пък ще отнасят шефове на държавни институции, които не изпълняват задълженията си по закона. Проектът забранява на държавните гардове да използват физическа сила срещу бременни и деца. Забраната няма да важи при масови безредици.

В закона за НСО е уточнено и кого точно ще охранява службата, както и кой има право на специализиран транспорт. Както и до момента гардовете ще пазят президента, шефа на парламента и премиера. С коли на НСО ще се движат главният прокурор и вицепрезидентът, председателят и членовете на Конституционния съд зам.-председателите на Народното събрание, министрите, шефовете на Върховния касационен и на Върховния административен съд и кметът на София.

Последвайте канала на

1351 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.12.05 | 21:10

2
а ще глобяват ли и случайно пресичащите сгради когато се блъскат в тях

2012.09.12 | 07:44

1
Страшна полицейщина!

Добави коментар

Водещи новини