Отнети автомобили продължават да блокират тревни площи и тротоари в столичния "Илинден"

  • 04 септември 2024 09:28

  • 147
  • 0
Отнети автомобили продължават да блокират тревни площи и тротоари в столичния "Илинден"
© БТВ

Отнети автомобили са паркирани върху тревни площи и тротоари в столичния квартал „Илинден“ около Трето районно управление.

Преди повече от две седмици пред bTV живущи в района се оплакаха, че ситуацията е такава от години. Пускани са жалби, но промяна няма.

Тогава хората от СДВР и от Столична община отговориха, че трябва да бъде изграден паркинг, върху който да бъдат оставени колите.

Сега отново ситуацията е същата и пешеходците са принудени да вървят по пътното платно.

Протест в столичен квартал: Конфискувани от полицията коли се паркират в зелените площи

Почти цялата ул. „Индже войвода“, на която се намира и 3-то РУ на СДВР, е блокирано от конфискувани коли на пияни или дрогирани шофьори.

„На 15 август снимахте тук. Нищо не се промени. Няма минаване. След като платената зона беше разширена до бул. „Константин Величков“, тук стана ад. Много често се паркира пред контейнерите за смет. Камионите идват и си тръгват. Това са празни курсове, които ние плащаме“, обясни Нейка Кръстева.

„Трудно минавам. Понякога не мога да си вляза в блока, след като пазарувам. Тъй като съм с оперирани крака и ползвам количка. Няма как да вляза. Колите са една до друга“, добави Ели Попова.

В София в рамките на една година са иззети 584 автомобила на шофьори, употребили алкохол или наркотици.

„Проблемът с иззетите автомобили на територията на районното е сериозен. Такава е ситуацията и около останалите управления. Този проблем придоби по-сериозни размери след поправките, когато се даде възможност да се изземват автомобили на водачи, шофирали след алкохол или наркотици“, обясни комисар Иво Величков, началник на 3-то РПУ-СДВР.

На няколко пъти е било организирано преместване на автомобили от МВР на терени, на които има свободни площи.

„В по-дългосрочен план са осигурени 16 декара на територията на кв. „Факултета“, където ще се изгради специализиран паркинг, на който да се съхраняват автомобилите. Отпуснат е и имот на МВР в с. Долни Богров“, допълни Иво Величков.

„Автомобилите, около 3 РПУ, са иззети и спрени от движение във връзка с различни разследвания и не могат да бъдат премахнати до приключване на следствените действия, тъй като са част от текущи съдебни дела. Столичната община е предприела конкретни стъпки за разрешаването на проблема с паркирането на иззетите автомобили. Осигуряваме целево финансиране от бюджета на общината за изграждането на паркинг, където тези коли ще бъдат преместени. Готов е идейният проект за реализация на обекта в „Красна поляна“. Целевото финансиране ще бъде предоставено на район „Красна поляна“, който трябва да изпълни дейностите. Изградено е видеонаблюдение. Предвижда се след завършване на паркинга да освободим тротоарите и да осигурим удобство на гражданите“, посочиха в своя позиция от Столична община.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
147 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини