Приключва прибирането на белите сортове грозде в страната

  • 02 септември 2024 15:28

  • 435
  • 0
Приключва прибирането на белите сортове грозде в страната
© Pixabay

По-голямата част от белите сортове грозде в страната вече е прибрана. Това каза пред БТА председателят на Управителния съвет (УС) на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България Йордан Чорбаджийски. Той посочи, че през тази година гроздоберът е започнал по-рано от очакваното заради сухото и горещо лято. Напредва и прибирането на реколтата от червени сортове грозде, каза той. По думите му, по предварителни данни добивите на винено грозде в страната са по-ниски спрямо предходната година с между 30 и 40 на сто.

"Гроздето узря бързо през тази година. Там, където стопаните разполагат със съоръжения за поливане, добивите са добри. За съжаление това не се случва навсякъде. Кампанията е трудна", добави Чорбаджийски и уточни, че камарата има уверение, че е намерено финансиране за възстановяване на мрежите на "Напоителни системи", като първият транш от средствата ще бъде поне 45 млн. лева. Председателят на УС на НЛВК допълни, че е важно да се облекчат и режимите за сондажите за напояване, тъй като към момента процедурата за получаване на разрешителни и становища от редица институции, може да отнеме до 2 години.

През миналата седмица ръководството на камарата е провело среща с представители на Министерството на финансите и Националната агенция по приходите, стана ясно от думите на Чорбаджийски. Обсъдени са били текстовете в Наредба H-5, касаеща условията и реда за осъществяване на фискален контрол за стоки с висок фискален риск.

Припомняме, че в края на юли винопроизводители и собственици на лозови масиви организираха протестна демонстрация в района на Поморие срещу документа, като още тогава посочиха, че според така разписаните текстове всеки производител трябва да събере продукцията си и да я претегли директно в лозовия масив, което е неприложимо за сектор винопроизводство. 

От думите на Чорбаджийски стана ясно, че предложените от лозаро-винарската камара промени в наредбата ще бъде обсъдени след 4 септември. 

Гроздоберът в Бургаско

С поне три седмици по-рано е започнал гроздоберът в Бургаско, казаха пред БТА собственици на по-малки лозови масиви. На много места събирането на белите сортове грозде вече е приключило, като към днешна дата се събират червените такива. Заради валежи на някои места в областта гроздоберът е спрян за поне 24 часа.

Лозари отново посочиха, че лятото е било много топло, затова и вегетацията е започнала по-рано, а продължителната суша е ускорила началото на гроздобера. Очакваните добиви са средно между 500 и 1300 кг от декар, в зависимост от това дали стопаните са поливали масивите. На места, където доскоро добивите са били над 1 тон, през тази година ще бъдат много по-ниски, казаха лозари. В същото време изкупните цени остават без промяна през последните няколко години, посочиха те.

Собственици на бутикови винарни уточниха, че разходите за труд и механизация продължават да се увеличават. Въпреки трудностите обаче българските вина от Югоизточна България успяват да запазят позициите си на чуждестранните пазари - основно в Скандинавието и Азия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини