Единствено „Шкода“ проявява интерес да доставя мотриси за Софийското метро

  • 20 август 2024 16:42

  • 496
  • 0
Единствено „Шкода“ проявява интерес да доставя мотриси за Софийското метро
© Булфото (архив)

Единствено чешката компания „Шкода“ проявява интерес към доставката на още осем влака за софийското метро. Търгът на стойност 140 млн. лв. без ДДС бе стартиран от „Метрополитен“ в началото на юни и въпреки удълженият срок за подаване на оферти, няма други кандидати.

Единствено консорциум, с участието на „Шкода Транспортейшън“ и „Шкода Вагонка“, са подали оферта. Ценовото им предложение обаче ще стане ясно на по-късен етап. Ако ценовата оферта отговори на изискванията на възложителя, то чешката компания ще достави общо 16 метровлака за подземната градска железница.

Припомняме, че според документацията към процедурата 8-те влака трябва да обслужват първа, втора и четвърта линии на метрото. Те ще са допълнение към вече договорените през миналата година 16 метровлака. За тях „Метрополитен“ има два сключени договора – със Skoda и Siemens Mobility.

„Шкода” показа как ще изглеждат новите мотриси за Софийското метро

През юни от пресцентъра на „Метрополитен“ посочиха за Economic.bg, че поръчката за новите 8 влака и вече сключеният договор със Skoda са съобразени с намалението на интервалите на движение по линия 2 до 4 минути при сегашните 6 минути в пиков час и 9 минути в извънпиков час. Новият подвижен състав ще подсигури и предстоящото разширение на Линия 1.

Все още под въпрос обаче е как ще бъде финансирана поръчката, тъй като тя бе обявена без подсигурени средства. Припомняме, че 16-те метровлака по договорите със Skoda и Siemens Mobility се финансират по линия на две оперативни програми.

Последвайте канала на

Владимир Василев
496 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини