Под една пета от българите пишат грамотно

  • 08 септември 2012 19:55

  • 646
  • 0
Под една пета от българите пишат грамотно
©

Процентът на правилно пишещи и владеещи нормите на езика българи със сигурност варира между 10 и 20 процента.

Това каза Евелина Гечева, управител на Академика БГ, пише "Фокус".

По думите й това е процентът на хората, решили без грешка теста за правопис, който се проведе днес на столичния площад „Славейков” във връзка с Международния ден на грамотността.

Резултатите от проведения правописен маратон все още се обработват.

Според Гечева е имало голям интерес и са дошли доста хора – предимно възрастни. Имало е и участници от 2-3 клас. „Представиха се доста добре. В сравнение с миналата година, раздавахме много повече награди”, добави Евелина Гечева.

„Най-честите грешки бяха свързани с употребата на двойните съгласни – двойно „т”, двойно „н”. Думата, която затрудни най-много възрастните хора, беше думата „въстание”, която допреди години се пишеше „възстание”, а вече се пише без „з”. Другите грешки са обичайните, свързани с „о”, „у”, „а” или „ъ”, каза още Гечева.

Според нея - най-малките деца пишат най-правилно.

„Това е тенденция, която наблюдаваме вече трета година, откакто провеждаме кампанията „Бъди грамотен”. Очевидно децата са най-старателни и най-много внимание обръщат на писането, за разлика от по-големите ученици. При възрастните има този момент, че правописните норми са променени от времето, в което те са учели”, посочи Евелина Гечева.

По думите й целта на кампанията е да предизвика интерес към правилното писане, да поощри тези, които пишат правилно, и да мотивира най-малките да пишат правилно по време на цялото си обучение.

Тестовете за правопис са се провели в три възрастови групи – за начален курс, за среден курс, за горен курс и възрастни. За най-грамотните са се раздавали шапки, книги, тениски и химикалки.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
646 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини