Жители на Гара Елин Пелин все още чуват гърмежи: Не сме спокойни

  • 05 август 2024 20:55

  • 838
  • 0
Жители на Гара Елин Пелин все още чуват гърмежи: Не сме спокойни
© Bulphoto (архив)

11 дни след взривовете в склада за пиротехника край Елин Пелин, хора от къщите в близост до инцидента казват, че още се чуват гърмежи. 

Днес беше отменено частичното бедствено положение. Огледите на мястото на инцидента продължават.

През деня в района на взривовете имаше полиция и пожарна. Повече от 10 дни след взривовете периметърът около склада остава отцепен.

„През нощта се чува и мирише много странно – може би на някакви химикали, смеска някаква. Като задуха вятър и започва да гърми пак. Никой не казва нищо, всяко чудо за три дни. Никой не говори, не минава полиция, може би за тях е утихнало, но ние не сме спокойни все още“, казва Карина пред БТВ.

Извършват се огледи в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Домът на жената е сред тези, пострадали при взривовете на 25 юли. 

„Щетите са на терасата - дебел стъклопакет е, вътрешната част се счупи. Събираха документи, имаше подписка. Надявам се скоро всичко да е наред“, разказва жената.

Карина казва, че винаги са се опасявали, че може да се стигне до подобен инцидент, защото складът е бил твърде близо и често са чували гърмежи от пиротехника в района.

Притесненията на хората от Гара Елин Пелин са основателни, казва кметът на общината Ивайло Симеонов.

„Най-важното е да се преосмисли на какво разстояние от населените места трябва да са такъв тип съоръжения. Ако вятърът не беше западен, пораженията щяха да са изключително тежки“, посочва той.

Приключи описването на щетите за обезщетенията, а средствата се очаква да бъдат изплатени до края на август. За целта е свикан е и извънреден общински съвет на 22 август, обясни кметът на Елин Пелин.

Инцидентът в складовете за пиротехника стана на 25 юли и взе четири жертви.Възникнаха взривове, а след това и пожар. При тях бяха ранени 48-годишният доцент Петър Шишков и 20-годишната му дъщеря Кристина. Те бяха транспортирани в „Пирогов“, където по-късно починаха.

След взривовете край Елин Пелин: Кога и как ще обезщетят домакинствата

Другите две жертви бяха открити при огледите в складовете. Това са 22-годишният Теодор Попов, който е син на собственика на складовете, и 60-годишен мъж. 

Действията по разследването продължават.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини