Биг Брадър вече и в чата!

  • 30 юли 2024 11:14

  • 429
  • 0
Биг Брадър вече и в чата!
© pixabay

Отваря се вратичка за наблюдение и тотален контрол върху нашата комуникация, коментира  пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации.

Специалистът припомни, че за да продължим да използваме чат услуги в различни приложения,

ще трябва да се съгласим всяка снимка, видео и друг тип материали да бъдат анализирани от специални алгоритми и ИИ,

за да се види дали в тях няма съдържание, което да се класифицира като сексуално посегателство срещу деца.

"Това по силата на GDPR за защита на данни и други европейски мерки не е съгласие, нито е избор. Ако искаме да въведем този вид контрол, ще счупим единствения сигурен метод за гарантиране на неприкосновеността на нашата кореспонденция – фирмена, лична, военна.Тази обработка на ваши лични снимки и видеосъдържание "ще се извършва от частни субекти без ясни правила и без никакъв контрол", предупреди експертът .

Чрез въвеждането на тези рамки и изисквания производителите на чат програмите ще трябва да въведат начин как шифрирането на кореспонденцията да бъде спряно за известно време, за да бъдат обработени снимките. По този начин се отваря вратичка за наблюдение и тотален контрол върху нашата комуникация.

Според него

много по-ефективен начин е обучението на подрастващите.

Налагането на технически ограничения може да го представим като слагане на камера във всеки дом, за да видим дали някой ще извърши престъпление, даде пример Шопов.

Гражданската организация "Електронна граница" призова официално МВР и Съвета по европейски въпроси към МС да преразгледат българската позиция.

Българската позиция по този регламент е много странна, подчерта Шопов и допълни:

"Че България е за баланс между правата на потребителите и законодателните органи, от друга страна казва – ние сме за отслабване на криптирането. Тези две твърдения си противоречат."

Последвайте канала на

Аделина Делийска
429 0

Свързани новини

Водещи новини