През миналата година спасителите по морето у нас са предотвратили над 5700 инцидента

  • 25 юли 2024 15:38

  • 144
  • 1
През миналата година спасителите по морето у нас са предотвратили над 5700 инцидента
© Pixabay

През миналата година спасителите по морето у нас са предотвратили над 5700 инцидента, съобщи днес Велислав Цеков, експерт по водно спасяване към Българския Червен кръст във Варна, предаде БТА.

Той беше сред участниците в кръгла маса, посветена на темата, която се състоя в рамките на Седмицата на водното спасяване в крайморския град.

Доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване, каза, че по данни на МВР през миналата година в страната 56 души са се удавили в морето и още почти толкова във вътрешността на страната. По думите му, само около 10 от тях са чужденци. Около 90 на сто от починалите са мъже на средна възраст 55-60 години, допълни Андонов. Според него има няколко основни причини за инцидентите. Често пострадалите са употребили алкохол, освен това надценяват способностите и здравословното си състояние, посочи още експертът. И допълни, че по принцип жените са са много по-малко склонни да поемат рискове във водата.

Цеков съобщи, че на кръглата маса е повдигнат въпросът за необходимостта от актуализация на нормативите, които трябва да покриват желаещите да работят като спасители. По думите му, през последните години отношението на работодателите към тези служители е претърпяло много положителна промяна и те вече не ги товарят с несвойствени задачи. Васил Загорчев, председател на новия синдикат на спасителите в България, допълни, че към професията има интерес. По думите му, причините за недостига на такива кадри вече не е толкова в заплатите, колкото в това, че понякога не им се осигуряват необходимите битови условия, както и в отношението на плажуващите.

Експертите заявиха, че много често летовниците изобщо не се съобразяват със спасителите, дори си позволяват да ги обиждат. Според тях МВР няма как да сформира плажна полиция, но би следвало органите на реда да реагират на сигнали от спасители, нарушителите да бъдат бързо санкционирани, а глобите да бъдат много сериозни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
144 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.25 | 15:45

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини