Иван Радев (АЕЖ): Инвеститорите на „Исторически парк“ могат да се окажат длъжници за цял живот

  • 24 юли 2024 16:44

  • 4814
  • 6
Иван Радев (АЕЖ): Инвеститорите на „Исторически парк“ могат да се окажат длъжници за цял живот
© Булфото

Заради сигналите, подадени срещу културно-историческия комплекс „Исторически парк“, инвестиралите в него могат да се окажат длъжници за цял живот. Това каза Иван Радев, член на управителния съвет на „Асоциацията на европейските журналисти“ (АЕЖ), в ефира на Дарик.

Той обясни, че след подадения сигнал от АЕЖ към Варненска окръжна и Софийска главна прокуратура в понеделник, все още няма отговор от институциите.

Заседание на комисия, която разследва дейността на „Исторически парк”, се състоя миналата седмица по предложение на разпадналата се партия „Величие“. Там шефът на фирма, която е охранявала парка, каза, че изпълнителният директор на парка и бивш депутат от партия „Величие“ Ивелин Михайлов му е поръчал да се „справи“ с журналиста от вестник „Капитал“ Йоан Запрянов, който от пет години разследва дейността на комплекса.

През годините Запрянов сигнализира, че има нередности в начина, по който се придобиват средствата за „Исторически парк“ и вероятно става дума за пирамидална схема.

Министър Стоянов: Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов

За това време институциите не реагират на разследванията, каза Радев.

Също така през последните месеци Запрянов разкри, че се трупат оръжия покрай парка. Радев посочи, че от АЕЖ настояват прокуратурата да започне проверка, да разпита замесените и да разбере какво означава да се „справи“.

„Не мога да спекулирам защо властите и органите на реда, които трябва да предприемат действия по случая, не го правят“, каза Иван Радев.

Според него, когато има показания срещу полицаи или лекари, законът е по-строг. Журналистите по същия начин действат в полза на обществото, уточни Радев.

По думите му последствията могат да бъдат трагични при игнориране на такъв тип сигнали.

„От „Репортери без граници“ настояваме да има мерки и да има бърза точка за контакт за сигурност на журналисти“, добави Радев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4814 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гост

2024.07.25 | 00:13

6
Не само е пирамида, а е и секта!

2024.07.24 | 22:38

5
Човека е построил Исторически парк за 13 милиона лева. ББ ремонтираше тротоар за 42 милиона.

2024.07.24 | 22:37

4
Правителството изгори 20 села, а този човек е направил едно. Платете му да възстанови някои от изгорелите села, явно може.

2024.07.24 | 21:46

3
Не искам да коментирам некадърните в парламента дето с приказки не са посадили едно дръвче, а само грабят народа. Грехът е техен.
Ваня Атанасова

2024.07.24 | 18:59

2
Има една приказка:Кьорав карти не играе!!!!

2024.07.24 | 17:24

1
Продажни журналисти се присъединихте към наркомана и престъпник Симон Милков да лаете. Само един Народен съд ще изчисти майка България от измекярите и предателите които са се натрупали за 35 години.

Добави коментар

Водещи новини