Кмет поведе планинари да превземат връх

  • 06 септември 2012 10:16

  • 1009
  • 0
Кмет поведе планинари да превземат връх
©

Общинският кмет Апостол Апостолов повежда любители планинари към върха в Деня на Съединението. На 6-ти септември българският трибагреник, флагът на община Симитли и знамето на Европейския съюз ще се развеят от връх Пирин. Група от общинска администрация Симитли, общински съветници и граждани поемат по пътечката в ранно утро.

Покоряването на връх Пирин в деня на Съединението се организира по инициатива на кметовете и кметските наместници на селцата, сгушени в прегръдките на Пирин - Сенокос, Мечкул, Ракитна и Брежани. Водач на групата е кметът на Сенокос, запаленият планинар Христо Димитров. Пътят към върха преминава през изключително живописни местности, през бора на Амфората, стъпката на Крали Марко, през алпийската част в Пирин сред мурите и клека... до едноименния връх, откъдето като на длан се вижда цялата симитлийска община.

Подобни инициативи за отбелязване на светлите дати от българската история се реализират не за първи път в община Симитли. От няколко години е традиция националният празник на България 3-ти март, например, да се отбелязва с поднасяне на венец на паметника на връх Кръста на 1 100 м високо в Пирин планина, докъдето са достигнали руските войски по време на Освободителната война.

Преходът продължава около три часа и половина, през което време се преодолява 1 000 метра разлика в надморската височина до 2 593-тия метър на връх Пирин.

Само преди месец по инициатива на кметския наместник на Сенокос и Мечкул бе маркирана пътеката до едноименния връх в Пирин планина.

Последвайте канала на

1009 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини