Севлиево е без вода от месец, но с шадраван

  • 06 септември 2012 09:43

  • 825
  • 0
Севлиево е без вода от месец, но с шадраван
©

Докато хората от Севлиево са на воден режим вече цял месец, шадраванът в центъра на града не спира. Жителите са изключително издразнени от ситуацията.  Водата се пуска за по 3-4 часа само в късния следобед.

Местни казват, че проблемът с водата е всяко лято. От общината увериха, че шадраванът е със стар запас от вода, който циркулира и не черпи от водоизточниците. А удобството на севлиевци оказва се, е лукс през летните месеци, защото само малка част от жилищните сгради са снабдени с хидрофор. Тубите и бидоните отдавна са част от вътрешния интериор на домовете.

"В детските заведения има цистерни, които се помещават в кухненския блок. Имаме бидони, които отделно са чисти за вода, разбира се не за питейна. Имаме диспенсъри, които ползват децата за питейна вода, като зареждаме непрекъснато такава вода, трапезна", заяви Мария Петкова, директор на ОДЗ „Пролет". За домакинствата единственото спасение е оттичащата се в тръбите по ниските етажи вода.

От ВИК дружеството са безпомощни пред проблема. За водоснабдяването на абонатите си разчитат единствено на повърхностните почвени води, които заради продължителното засушаване са на изчерпване.

"В момента се опитваме да подадем към селата, защото някои от тях не са получавали повече от седмица вода, но за да можем да го постигнем, Севлиево няма да получи никаква вода. Сега сме на режим 17 до 21.00, намалихме го вече", обясни пред Би Ти ВИ. Добрин Иванов, гл. инженер на ВИК - гр. Севлиево.

Трайното спасение е изграждането на язовир. Такъв е замислен още в средата на миналия век, но строежът му е замразен.

Успокояващо, но само при благосклонна природа е, че водопроводът от бъдещия язовир до пречиствателната станция е използваем. Остава метеоролозите да обещаят дъжд. Дотогава потърпевша е цяла една община, обявена с иначе най- ниска безработица.

Последвайте канала на

825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини