Красен Георгиев (ПСС): Поразените от мълния, баща и дъщеря, не са имали почти никакъв шанс

  • 23 юли 2024 07:28

  • 14679
  • 3
© БНТ

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина не са имали почти никакъв шанс, това заяви в "Денят започва" Красен Георгиев - ПСС. От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на разстояние от попадението на мълнията.

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация".

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ като с това организирахме нашите колеги по земя", разказа Красен Георгиев - ПСС.

Той разказа, че е отнело време да се събере нужната информация за местонахождението на пострадалите, за да може да бъде насочен хеликоптерът. Време е било необходимо и за изчакване за подобряването на условията в планината.

"Дали металното въже е причина - твърде вероятно. Но пак казвам, дори да нямаше метално въже, вероятността да се случи това, е също толкова голяма", посочи Красен Георгиев.

Според него от изключителна важност е преценката какво би могло да се направи - кога да се тръгне, дали да не се върне човек в по-ниското.

"Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция".

Оцелялото от мълния 13-годишно момче е контактно, но в шок

От ПСС предполагат, че бащата с двете деца са се опитали да слязат максимално бързо, за да се "махнат от високата част на върха", но за нещастие се е случило това. Той добави, че всеки висок и каменист връх са също потенциално опасни.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
14679 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гого

2024.07.24 | 23:09

3
Почти ... Тънката граница между живота и смъртта ...
bobi

2024.07.23 | 10:37

2
Е как да не са имали шанс - просто не е трябвало да бъдат там.. Този баща толкова ли не е могъл да провери прогнозата преди да се качва там, че и с малки деца.. От 1 седмица говорят за разваляне на времето, градушки, бури.. и тоя умник точно сега решил да се разхожда из планината..

2024.07.23 | 09:43

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини