Война за златото в Перник

  • 06 септември 2012 08:35

  • 981
  • 2
Война за златото в Перник
©

Война за злато е на път да избухне в района на Перник, заканват се местните. Над 200 тона скъпоценни метали лежат под земята в Трън, пише "България днес".

Канадска компания от няколко месеца проучва находищата. Те са категорични, че в областта има най-малко 7 зони, в които има златни и сребърни залежи плитко под земната повърхност.

Междувременно частна компания започва да търси ценното си находище и в района на Радомир. Разрешение за проучване на залежи от злато е дадено на територия от 13,5 кв. км на фирма "Геотехника Инженеринг" ЕООД. Теренът е между селата Горна и Долна Дикиня в Радомир, както и за селата Ярлово и Ковачевци в Самоков.

Местните обаче са против тези проучвания. "Ще дойдат, ще отворят земята ни с методите си на проучване, а после парите ще отидат в чужди джобове", ядосват се жителите на Радомир. Още когато се заговори преди две години, че в селото им ще вадят злато, хората скочиха. Те се безпокоят, че за добива ще се използва арсен и цианид, които ще влезе в близкия язовир. Ако трябва кръв ще се лее,  но няма да ни тровят, категорични са засегнатите. 

Последвайте канала на

981 2

Коментари 2

Добави коментар
Георгиев

2012.09.23 | 02:43

2
Само кажете кога е протеста и ви подкрепям с присъствие в София. Българите трябва да се обединим за всички протести срещу продажните ни политици!
izroda

2012.09.07 | 11:04

1
ey profesori perni4anite 6te we derat s lupatite koyto kopaete po dobre ne hodete tam

Добави коментар

Водещи новини