Отбелязваме Илинден

  • 20 юли 2024 07:56

  • 1609
  • 2
Отбелязваме Илинден
© pravoslavieto

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия.

Илия бил еврейски пророк и възвестявал волята на Бога пред царя и народа. Родил се през IX век преди Христос в град Тесви, област Галаад, на източния бряг на река Йордан, и живял по времето на цар Ахав. Царицата Йезавел се увличала в езическите вярвания и убедила Ахав да поставят в Самария идол на местното ханаанско божество Ваал. По примера на царското семейство народът започнал да принася жертви на идола, включително и човешки. А служителите на единия истински Бог били преследвани.

Какво ни очаква на Илинден

Пламенният Илия пророкувал 25 години, а накрая при река Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето. Благодатта му се предала на неговия ученик пророк Елисей.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Според народните вярвания, ако на днешния ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Традицията повелява да не се работи, за да не се разсърди пророк Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Денят е професионален празник на пожарникарите и на пивоварите в България. Съществува поверие, че морето взима най-много жертви днес.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илко, Илка. 

Последвайте канала на

Калина Христова
1609 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
До ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!! 2024.07.20 | 08:

2024.07.20 | 08:42

2
ОЛИГОФРЕН, ШУМИШ КАТО КЛОЗЕТНО КАЗАНЧЕ, МИСЛИШ СИ ЧЕ СИ НИАГАРСКИ ВОДОПД! НЕ ТИ СЕ ПОЛУЧАВА.
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР !!!

2024.07.20 | 08:14

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини